Entre les mesures del 155, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar la destitució tant del conseller d’Interior, Joaquim Forn, com del director dels Mossos, Pere Soler. Però la decisió de destituir també Josep Lluís Trapero ha sortit a la llum la matinada d’aquest dissabte, després de ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). El text especifica que Trapero és destituït en “la categoria de Major dels Mossos d’Esquadra”, però no se sap si això comporta una sortida del cos policial o si continuarà treballant com a comissari, el càrrec que assumia abans de ser nomenat major l’abril del 2017.

Al migdia, s’ha fet pública una carta en què Josep Lluís Trapero s’acomiadava del cos policial i demanava “comprensió i lleialtat” envers les “decisions” que prendran els nous comandaments. En la carta, el fins ara major dels mossos explica que aquest dissabte se l’ha informat del cessament. “No és un dia fàcil per a mi”, explica Trapero, que agraeix la feina feta pels mossos, sobretot aquests últims mesos que s’ha complicat la situació. “Fa molt de temps que els mossos ens hem acostumat a aquest soroll que envolta qualsevol de les nostres actuacions”, afirma Trapero, qui demana que aquest no afecti el dia a dia del cos.

Cal recordar que Trapero està investigat per l’Audiència Nacional com a responsable d’un suposat delicte de sedició en relació amb l’actuació dels Mossos durant les protestes del 20 i 21 de setembre. La jutgessa Carmen Lamela li ha imposat com a mesures cautelars el lliurament del passaport, la prohibició de sortir de l’estat espanyol i l’obligació de presentar-se cada quinze dies al jutjat.

Juan Antonio Puigserver estarà al capdavant de la Conselleria d’Interior

Posteriorment, des del Ministeri de l’Interior han anunciat noves mesures. Juan Antonio Puigserver, secretari general tècnic del ministeri espanyol estarà al capdavant del Departament de l’Interior de la Generalitat, enlloc de Quim Forn, després que amb l’aplicació del 155 el Govern espanyol el destituís. A més, asseguren que no hi haurà director de Mossos en el nou organigrama que ha plantejat el Govern espanyol després d’haver aplicat el 155, perquè creuen que és prescindible.

Malgrat les destitucions dels alts càrrecs dels Mossos d’Esquadra, el cos policial ha fet una piulada a Twitter en què assegura que continuen treballant “amb normalitat”.

El director de Mossos acata la destitució i defensa els dispositius del 20 de setembre i de l’1 d’octubre

Qui també ha acatat la seva destitució ha estat el fins ara director general, Pere Soler. Després de la decisió, Soler s’ha acomiadat del cos de policia a través d’una carta en què assegura que en tot moment ha intentat que el procés que viu Catalunya no afectés “el normal funcionament” dels Mossos.  Però lamenta que “malauradament no ha estat així”.  El fins ara director general del cos assegura que s’està sent extraordinàriament injust  amb els Mossos,”no només per les imputacions, sense fonaments, als nostres comandaments” sinó pel que fa a les acusacions al voltant del 20 de setembre i l’1 d’octubre. Tot assegurant que és difícil poder preparar un dispositiu si prèviament no es comunica l’actuació prevista.

En la carta, Soler, destaca dos valors que per a ell formen part de l’ADN del cos, com són la cohesió interna i l’estima al poble de Catalunya. El director general dels Mossos també destaca el rigor i la professionalitat del cos. Soler acaba la carta mostrant-se “molt orgullós” de la feina dels Mossos, tant per les actuacions del 20 de setembre i l’1 d’octubre com pel dia a dia.

El BOE publica la resta de mesures del 155

La destitució del govern català en ple també ha estat publicat al BOE aquest dissabte. Als documents s’especifica que Mariano Rajoy s’atribueix la presidència de la Generalitat, però delega les funcions en Soraya Saénz de Santamaría, qui també assumirà la vicepresidència de la Generalitat.