La setmana que ve els partits hauran de decidir si finalment se celebren les eleccions el 14 de febrer. Divendres, 15 de gener, hi ha convocada la taula de partits per decidir-ho. És el dia clau, la data que les formacions van acordar per prendre una decisió definitiva abans d’iniciar els tràmits per a les eleccions. Tot i això, si les dades empitjoressin el 29 de gener, encara es podrien fer enrere. Prèviament a la reunió, el Comitè Tècnic del Procicat farà arribar un informe al respecte.
Les últimes dades epidemiològiques fan perillar les eleccions. Fa setmanes que els contagis van en augment, i de moment no es veuen els efectes de les restriccions. No serien les primeres eleccions que s’han d’ajornar: durant la primera onada Galícia i el País Basc ho van haver de fer.
Salut presentarà un informe aquesta setmana
Aquest diumenge, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha explicat a Catalunya Ràdio que el govern està pendent de rebre un informe del Departament de Salut sobre la conveniència de celebrar les eleccions en plena pandèmia de covid-19. I ha advertit que si es conclou que celebrar els comicis posa en risc la seguretat de les persones i no garanteix el dret a vot per a tothom, aleshores podrien ajornar-les. No obstant això, ha demanat no avançar escenaris fins a avaluar amb exactitud aquest estudi. En cas que s’ajornin les eleccions, no seria “sine die” sinó amb una data nova sobre la taula, ha aclarit.
Campins creu que no seria “responsable” mantenir les eleccions
Magda Campins, cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron, considera que mantenir les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer no seria “responsable”. Preveu que d’aquí a un mes la situació epidemiològica serà “pitjor que l’actual” i per això creu que seria un perill que un volum altíssim d’electors anessin a votar als col·legis. En una entrevista a TV3, ha advertit que “si els hospitals s’omplen, no hi haurà més remei” que tornar a un confinament total.