En una entrevista a ‘Les notícies de les 10’, el líder municipal d’ERC ha augurat que “d’aquí a poques setmanes” es donarà a conèixer el projecte d’una nova empresa pública d’energia a la ciutat. Aquesta va ser, de fet, un dels compromisos que el govern de Xavier Trias va adoptar amb Portabella per assegurar-se el suport d’ERC al pressupost de 2014, que va ser aprovat per via d’una qüestió de confiança. L’empresa reunirà tota la producció que Barcelona fa en energies renovables de caràcter públic, amb la voluntat de sumar-hi també altres productors per donar subministrament a una part de la població “en un futur no immediat”.

“S’han passat tots els filtres perquè estigui ben constituïda legalment, s’han consultat experts i està a punt de caramel”, ha destacat, que ha afegit que l’empresa podrà ser operativa l’any que ve, tot i que no ha concretat quan. “Per crear una empresa pública d’energia a Barcelona cal trepitjar molts ulls de poll” ha matisat. Portabella ha defensat el projecte perquè “tindrà molts beneficis”. El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona veu en aquesta empresa “un operador públic molt potent” i ha explicat que hi ha precedents en moltes ciutats alemanyes i holandeses.

En la mateixa entrevista, Jordi Portabella ha defensat l’acord amb el govern municipal per abstenir-se al pressupost de 2015 i garantir-ne l’aprovació, que preveu un nou programa d’ajuts al lloguer. “És un bon acord per a la ciutadania”, ha defensat Portabella, que ha dit que la coalició independentista no hi votarà a favor perquè la inversió prevista per a l’any que ve és inferior a 2014.

Un acord amb MES, “molt positiu”

El líder municipal d’ERC ha fet pinya amb el candidat del partit a l’alcaldia, Alfred Bosch, de qui ha dit que “segur que està millorant el coneixement de Barcelona”. De cara a les properes eleccions municipals, Portabella ha defensat un hipotètic acord dels republicans amb el nou partit Moviment d’Esquerres, que agrupa exmilitants socialistes sobiranistes com l’expresident del Grup Municipal del PSC Jordi Martí. “Un acord entre MES i ERC em semblaria un pas endavant molt positiu per a la ciutat”, ha afirmat. Portabella veu en l’aliança entre els dos partits “una sensibilitat d’esquerres, republicana i sobiranista incontestable”.

La veu d’ERC a l’Ajuntament no ha revelat plans de futur quan deixi el consistori. Jordi Portabella, però, ha aprofitat per reclamar eleccions anticipades al Parlament “al més aviat possible” per donar resposta a “una mobilització que està convençuda que ens en sortirem”. També ha defensat les tesis del partit d’Oriol Junqueras a favor de llistes paraigua en comptes d’una llista única perquè les llistes separades “tenen alguns avantatges”.