El vot d'Esquerra es va convertir en clau des que els socialistes van anunciar l'abstenció al pressupost. Conscient d'això, Jordi Portabella ha negociat amb el govern fins a l'últim minut i ha acabat tancant un acord aquest mateix matí amb l'habitatge com a eix central. Els republicans han pactat crear un nou programa d'ajuts al lloguer per a famílies vulnerables que no poden pagar tota la quota. Es vol subvencionar el lloguer a 1.300 pisos l'any que ve amb una dotació de 6 milions d'euros, que pujarà a 10 milions l'any 2016 per arribar a 2.300 pisos. Esquerra també ha acordat dotar amb 6 milions més el programa per captar pisos buits de particulars per destinar-los a lloguer social i sumar 150 habitatges més als 200 previstos. A més, es reservaran 35 pisos del parc de lloguer social per a discapacitats. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres al que li donem valor és que resolem problemes que ens arriben del carrer i que pensem que són d'alta necessitat." L'acord d'Esquerra amb el govern inclou una partida de 8 milions i mig per millorar escoles i insitituts i dotar-los de noves tecnologies. També s'aplicarà una quota reduïda de l'àrea verda per als comerciants i es congelaran els preus públics, com ara el bicing. Demà a la Comissió d'Economia hi haurà un empat entre els vots favorables de CiU i els contraris de PP i Iniciativa, gràcies a l'abstenció del PSC i Esquerra. El vot de qualitat del govern, però, decantarà la votació cap al sí.

L’abstenció d’Esquerra és clau per poder aprovar el pressupost municipal, després que el PSC anunciés que també s’abstindrà a canvi de diverses condicions ja pactades, com ara la rebaixa del preu de la T-10. En el cas dels republicans, l’eix central de les condicions acordades és l’habitatge, amb mesures plurianuals que s’allargaran fins a 2017. Portabella ha negociat amb el govern municipal un nou programa d’ajuts a l’habitatge per pagar el lloguer destinat a famílies vulnerables que no poden pagar tota la quota. El consistori subvencionarà una part del lloguer a 1.300 habitatges el 2015, amb un pressupost de sis milions d’euros. De cara a 2016, la partida pujarà fins als 10 milions per poder arribar a 2.300 pisos.

L’acord d’ERC amb CiU també inclou una dotació de sis milions d’euros per ampliar en 150 habitatges més el programa de captació de pisos buits de particulars per destinar-los a lloguer social. A més, es reservaran 35 pisos del parc de lloguer social per a persones amb discapacitat i es farà un programa de monitors especialitzats per acompanyar infants amb alguna discapacitat. “Nosaltres al que li donem valor és que resolem problemes que ens arriben del carrer i que pensem que són d’alta necessitat”, ha destacat Portabella.

El pacte pressupostari ERC-CiU preveu 8,5 milions d’euros. 5 M per a la millora d’escoles i instituts i 3,5 M € per dotar-los de noves tecnologies . També s’ha acordat aplicar una quota reduïda de l’àrea verda als comerciants i congelar-los la taxa de recollida d’escombraries. Els republicans ja van esgarrapar del govern en la votació inicial dels comptes el compromís per no incrementar quotes a les taxes i preus públics, com ara el Bicing o l’entrada al Zoo. A més, Portabella ha negociat amb l’executiu municipal l’elaboració d’un cens sobre les propietats de l’estat a Barcelona.

Amb l’abstenció dels regidors d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) i els del PSC, a la votació del pressupost municipal a la Comissió d’Economia d’aquest dimecres, avantsala del ple del dia 19, hi haurà un empat entre els vots favorables de CiU (14) i els contraris del PP i ICV-EUiA (9+5). El vot de qualitat del govern, però, decantarà l’empat a favor del “sí” als comptes de 2015, que podran tirar endavant.