Després de presentar el primer manifest el 20 d’octubre passat, Crida Constituent ha triat la cantonada dels carrers de Provença i d’Entença, just davant de la Model, per fer el primer acte. El motiu de la tria és que allà és on l’activista Lluís Maria Xirinacs va reivindicar entre el 1975 i el 1977 l’amnistia dels presos. Xirinacs és un dels lluitadors d’aquella època que ara reivindiquen per denunciar que la transició espanyola va ser “un procés de renúncies i traïcions dels líders que la van pactar cap als anhels de justícia social i llibertats de la societat catalana”.

Per això, els impulsors de Crida Constituent creuen que l’elaboració d’una nova constitució catalana no es pot fer de la mateixa manera i s’ofereixen com “l’única garantia per assegurar que es faci un procés constituent des de baix, i no una llei redactada per 12 experts”. El portaveu, David Caño, ha subratllat que aquesta candidatura neix per canviar la vida de la gent i que “la independència ha d’anar lligada a un nou model econòmic”. Caño ha reiterat que la legislatura del “dret a decidir” ja s’ha acabat i que és hora d’acabar amb les ambigüitats: “o s’està per la reforma o per la ruptura”, ha dit.

Crida Constituent es configura com el nou espai electoral de la CUP, un cop el partit que representa David Fernàndez ha deixat clar que no està disposat a formar part de cap llista unitària per la independència. El que sí que vol la CUP és impulsar una candidatura de l’esquerra anticapitalista i independentista que vagi més enllà de les seves pròpies sigles. I per a això vol comptar amb totes les experiències de candidatures independents i municipalistes d’aquest tarannà, a més de col·lectius ecologistes com Els Verds – Alternativa Verda (fins ara integrants de Solidaritat Catalana), comunistes que formen part d’EUiA o bé el Procés Constituent, que lideren Arcadi Oliveres i Teresa Forcades. Tots ells han participat ja almenys en un parell de reunions i, si l’entesa acaba prosperant, preveuen presentar públicament Crida Constituent el proper 20 de desembre.