ADA COLAU alcaldessa de Barcelona "Lo que decimos al estado español, que se había comprometido a reubicar a 16.000 personas precisament de paises como Grecia, Italia, y de momento han pasado los meses y sólo ha reubicado 18 de 16.000, pues suponemos que está teniendo dificultades, nosotros queremos ayudar y aquí estamos para poner todas la facilidades del mundo, nos hemos puesto ya de acuerdo entre ciudades para facilitar al máximo" GEORGIOS KAMINIS alcalde d'Atenes "El mensaje a todos que viene de los países balcánicos i de la Unión Europea por el momento es que la frontera se ha cerrado. Entonces que la gente siga viviendo en estas condiciones lamentables, porque es una verguenza, lo que pasa es una verdadera verguenza".

Barcelona s’ha ofert per acollir alguns dels milers de refugiats que viuen en campaments a Atenes. De moment, aquest acord funcionaria com a prova pilot per tal que la ciutat aculli 100 refugiats, sense descartar l’ampliació més endavant d’aquesta xifra.

Les competències d’acollida de refugiats són exclusives del Govern espanyol. Per això Colau enviarà avui mateix una carta al president en funcions, Mariano Rajoy, perquè agilitzi els tràmits d’aquest acord bilateral entre Barcelona i Atenes. L’alcaldessa ha criticat el poc moviment en aquest sentit de l’Estat, que s’havia compromès a reubicar 16.000 persones i només ho ha fet en 18 casos. Per la seva banda, Georgios Kaminis ha dit que el tancament de fronteres impulsat per la UE és una vergonya tenint en compte la situació dels refugiats que s’han quedat aturats a Idomeni.