El partit que encapçala Pablo Iglesias ha pres la decisió just després de la reunió del Consell Ciutadà de Podem Catalunya en què es va acordar apostar per obrir ronda de contactes amb altres partits per fer front comú en contra de l’aplicació de l’article 155 i la intervenció de la Generalitat.

L’anunci de la consulta arriba també després de dies de desacords entre la formació estatal i la catalana. En especial, després que alguns dels diputats de Podem no informessin la direcció estatal del sentit del seu vot a la declaració d’independència al Parlament, ni l’ensenyessin a les càmeres com sí que van fer altres dels diputats de CSQP. Aquest va ser el cas del secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, i de la diputada Àngels Martínez Castells, qui, a més, dissabte va donar la benvinguda a la república catalana a través de Twitter.

El líder de Podem, Pablo Iglesias considera que les posicions d’alguns dirigents a Catalunya “han generat molta alarma. Són posicions legítimes però segurament estan més a prop d’altres posicions polítiques que de la nostra”, ha apuntat . El líder de la formació ha afegit que la manera com concorreran a les eleccions “no la decideix ni la direcció de Podem a Espanya ni a Catalunya, sinó els inscrits”.

Qui està activant la maquinària és Catalunya en Comú, on s’aposta obertament per Xavier Domènech com a cap de llista, candidat que l’alcaldessa Ada Colau ha citat com el més probable.

A part dels esdeveniments de divendres, tampoc no ha agradat el comunicat del corrent Anticapitalistes, majoritari al Consell Ciutadà de Catalunya, que aquest diumenge va fer un comunicat en què reconeix “la nova república catalana”.