Els catalans que se senten políticament amenaçats poden sol·licitar asil a Bèlgica“. És l’anunci que ha fet aquest diumenge al matí el secretari d’Estat belga de Migració i Asil, Theo Francken, que ha afegit que “Puigdemont també pertany a ells —els catalans—”, i ha matisat que “això és totalment legal“. L’argument de la legalitat se sustenta, precisament, en el fet que Bèlgica és dels pocs estats de la Unió Europea en què els ciutadans europeus poden demanar-hi asil.

Theo Francken, que pertany al partit independentista flamenc N-VA, ho ha dit a Twitter i ho ha explicat també en una entrevista a la cadena pública de Flandes, VRT News. Ha detallat que es tracta d’una opció “realista” perquè, segons ha explicat, en el passat polítics del País Basc van presentar sol·licitud d’asil.

Ràpidament, però, ho ha desmentit el primer ministre belga, Charles Michel, que ha demanat a Theo Francken que no tiri “llenya al foc”. En un comunicat dirigit a l’agència Belga, Michel ha assenyalat que l’asil per a Puigdemont “no està en absolut en l’ordre del dia” del Govern. El primer ministre ha reiterat, a més, la seva crida al diàleg entre les autoritats espanyoles i catalanes.