El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat condemnar la creació de proves falses contra Xavier Trias quan era alcalde “per embrutar el seu honor i perjudicar la carrera política”. La proposta de Junts s’ha aprovat amb el suport d’ERC, BComú i el PSC, mentre que el PP s’ha abstingut i Ciutadans i Valents hi han votat en contra. El text acordat també inclou reprovar qui hagi usat, participat o encobert els fets i portar el cas a la fiscalia.

El debat ha arribat després de la publicació per part del digital ElMon.cat d’uns àudios de l’excomissari José Manuel Villarejo en què explica a un jutge de l’Audiència Nacional que el suposat compte bancari de Trias a Suïssa era fals. “Xavier Trias va ser assetjat i ultratjat de manera indigna, volem que hi deixi d’haver impunitat”, ha afirmat el portaveu de Junts, Jordi Martí Galbis, que ha sentenciat: “Quan defensem Xavier Trias, ens defensem tots”.

BComú volia incloure les causes contra Colau

La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha denunciat que “les clavegueres de l’Estat són un perill per la democràcia” i ha instat els socis de govern a l’Estat a “no posar-se de perfil”. Tot i que la proposta recollia també casos de proves falses contra l’exlíder de Podem Pablo Iglesias, BComú també va demanar a Junts incloure-hi les causes contra l’alcaldessa, Ada Colau, que, com la de les subvencions, han quedat arxivades.

El regidor Jordi Martí Grau (BComú) ha recriminat a Junts no acceptar l’esmena —“hagués estat un gest incloure-ho”—, i ha defensat que cal denunciar també “atacs contra els adversaris”. Des del PSC, el regidor David Escudé ha justificat el vot favorable per “esclarir i saber què va passar” i no fer valer “certs personatges” —en al·lusió al comissari Villarejo— “que han posat en perill l’honor de la policia”.

Bou sorprèn amb una abstenció

La sorpresa del debat l’ha portat el líder del PP, Josep Bou. En una primera intervenció ha lamentat el cas de Trias, “em va saber molt greu”, però ha criticat que la proposta “ataqui també jutges, policies…”. Però en el segon torn, Bou ha anunciat una abstenció i que se sumava a la reprovació “en nom del partit que represento amb màxima dignitat, no sé fins quan”. Aquesta setmana, va anunciar que no repetirà com a cap de llista amb crítiques al partit.

Trias entra en precampanya

El debat al plenari ha coincidit ara que l’exalcalde ha deixat la porta oberta a ser el candidat de Junts a les eleccions municipals del 2023, decisió que prendrà al setembre. Per això, el portaveu de Ciutadans, Paco Sierra, ha vist “oportunisme” en la proposta: “No hi ha millor escenari per obrir la precampanya que el ple de l’Ajuntament”. La líder de Valents, Eva Parera, ha dit que el debat volia “rentar la imatge de Trias, l’alcalde que va pagar ocupes i mantenir dempeus Can Vies”.