El Ple Municipal ha aprovat aquest divendres al matí la modificació de l’ordenança que prohibeix fumar a totes les platges de Barcelona. La mesura ha rebut els vots a favor del govern municipal (BComú i PSC), ERC, Junts i Ciutadans, mentre que PP i Valents s’han abstingut.

L’Ajuntament preveu que la nova regulació entri en vigor la setmana vinent, una vegada s’hagi publicat al BOPB, i es mantindrà durant tot l’any. L’ordenança preveu sancions de fins a 30 euros que només s’aplicaran en casos d’incompliments reiterats.

Només es podrà fumar als xiringuitos

La modificació de l’Ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics de Barcelona (OUVEP) estableix que no es pot consumir tabac o altres dispositius d’alliberament de nicotina ni a la sorra, ni al mar de les platges de la ciutat, incloent la zona de banys del Fòrum. Únicament queda exclòs de la prohibició l’espai que ocupen les guinguetes instal·lades a la sorra.

La prohibició de fumar a les platges de Barcelona arriba després dels “bons resultats” de la prova pilot que es va fer en quatre platges de la ciutat durant l’estiu passat. En aquests espais es van detectar gairebé set vegades menys de fumadors que a la resta de platges on sí que estava permès fumar. L’Ajuntament, a més, assegura que la mesura té una gran acceptació ciutadana, ja que el nombre de persones que fuma a les platges és de l’1 %. A més, el 65 % dels usuaris assegura que coneixen la mesura, i el 81 % que estaven fumant han deixat de fer-ho o han marxat fora de la sorra quan els han informat de la prohibició.

Eliminar les burilles a la sorra

La nova mesura té l’objectiu de facilitar als ciutadans “llocs de convivència més saludables, amb menys residus i respectuosos amb la defensa del medi ambient”. La burilla de la cigarreta és un residu altament contaminant que triga més d’una dècada a degradar-se. De fet, són el residu més abundant al litoral de la regió occidental del Mediterrani i representen més del 25 % del total de deixalles marines.