Diuen que potser han fet tard, que tindran a l'abast pocs recursos econòmics a causa de les retallades, però malgrat això aquests dos professionals del món de la salut mental no poden ocultar la satisfacció. Estan acostumats a lluitar cada dia per facilitar als malalts mentals un habitatge digne o que puguin accedir al mercat laboral. Reconeixen que ara, amb el Pla integral de salut mental, se'ls simplificarà la feina. ENRIC ARQUÉS, president del Fòrum Salut Mental "I que el sector ens hàgim posat d'acord, organitzacions molt diferents, d'afectats de familiars, d'emprenedros socials, empreses de serveis, és un tema molt important." JOSEP MARIA SOLÉ, president d'Encaix "Ens costen els casos més complexos en què la persona no es deixa ajudar i necessita que el puguem embolcallar amb un itinerari de serveis més coherent." Per fer funcionar tota la maquinària, s'hi han implicat fins a cinc departaments de la Generalitat, com Salut, Ensenyament, Serveis Socials, Justícia o Ocupació. L'objectiu, que els afectats puguin accedir als recursos disponibles d'una manera ràpida i eficient. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Teníem clar que havíem de fer un millor ús dels recursos disponibles." El pla disposa d'11 línies estratègiques. Una de les més importants té a veure amb la lluita contra l'estigmatització del malalt mental i la discriminació a què es veuen sotmesos. Un pla coordinat per ajudar a la detecció precoç de les malalties mentals en la petita infància o bé una major implicació i participació del mateix malalt són altres eixos bàsics del pla.

El pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions neix del treball conjunt entre la Generalitat i “organitzacions molt diferents, d’afectats familiars, d’emprenedors socials i empreses de serveis”, segons el president del Fòrum Salut Mental, Enric Arqués. Estableix les prioritats d’actuacions en aquest àmbit, com la concertació dels serveis socials d’habitatge per a persones amb malalties mentals per part del govern.

De les 11 línies estratègiques de què disposa el pla, una de les més importants és la que se centra en la lluita contra l’estigmatització dels malalts i les persones amb addiccions, així com les discriminacions a les quals es veuen sotmeses. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya, la probabilitat de patir un trastorn mental en la població catalana de més de 14 anys va ser del 12,4%.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a