Miquel Iceta ha votat a primera hora a l'agrupació socialista de Sant Martí. I ho ha fet amb la tranquil·litat de saber que, passi el que passi en la votació, té el càrrec de primer secretari assegurat. L'única incògnita serà conèixer amb quin suport compta entre la militància. Conscient que les divisions internes poden accentuar l'abstenció, Iceta ha fet una crida a participar. MIQUEL ICETA, candidat a primer secretari del PSC "Avui és un dia per cridar a la participació, per cridar al compromís, i per celebrar aquest nou avenç cap a la democratització dels partits." El president de la Federació de Barcelona, Jaume Collboni, també ha votat aquest matí a la ciutat. Ho ha fet a l'agrupació de l'Eixample, des d'on ha defensat que cal un partit socialista fort per construir una alternativa d'esquerres. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "Avui fem un pas molt important per refer el nostre projecte polític, per reforçar els lideratges que ens han de conduir a la recuperació del nostre projecte polític." A Barcelona s'han habilitat 10 punts de votació, un a cada agrupació. El degoteig de militants que s'han apropat a les urnes ha estat constant, però discret. Això sí, alguns dels que han votat ho han fet convençuts que Miquel Iceta pot liderar el nou projecte socialista. "Crec que el Miquel ens tirarà endavant." "Aviam si això arregla les coses, que no ho veig fàcil." "Serà un bon resultat electoral, el que cal és que tingui molts vots."

En aquesta doble consulta interna poden votar els 20.000 militants del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i també 580 de la Joventut Socialista (JSC). A tot Espanya, són prop de 200.000 els militants cridats a les urnes.

A Barcelona hi ha 10 agrupacions socialistes, una per districte. El candidat a la Primera Secretaria del PSC, Miquel Iceta, ha triat la de Sant Martí per exercir el seu dret de vot en aquesta consulta. Iceta hi ha fet una crida a la participació i el compromís de tots els militants en una jornada: “avui és un dia per cridar a la participació, al compromís i per celebrar aquest nou avanç cap a la democratització dels partits, que esperem que aviat altres segueixin i se sumin a aquest esforç per fer una política més transparent, democràtica i participativa”, ha explicat.

Després, Iceta ha passat el dia recorrent la resta d’agrupacions, per acabar a la nit a la seu central del carrer de Nicaragua, on es donaran a conèixer els resultats. En aquesta seu no hi ha, però, mesa de votació. A partir de 20.30 h es donaran les dades definitives de participació i escrutini. Poc abans de les nou del vespre, es preveu que compareguin el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president de l’actual Comissió Gestora, Josep Fèlix Ballesteros.

El president del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, escollit com a candidat a l’Alcaldia en les primàries del 5 d’abril passat, ha votat a les 11.30 h a l’agrupació socialista de l’Eixample. Collboni s’ha mostrat confiat que aquest procés per triar els nous líders del PSC i del PSOE “donarà un nou impuls al projecte socialista”. L’alcaldable del PSC ha demanat als futurs líders socialistes “capacitat de lideratge i de reconstruir el projecte”, teixint aliances amb els sectors d’esquerres i construint una alternativa sobre el conjunt.

A les agrupacions socialistes catalanes, hi ha dues urnes i paperetes amb sobres blancs per votar a la consulta del PSC i de color sèpia per al PSOE. L’única papereta per al sobre blanc és la de Miquel Iceta, perquè és l’únic candidat a rellevar Pere Navarro a la Primera Secretaria socialista. Per a la Secretaria General del PSOE hi ha tres candidats: el diputat basc Eduardo Madina, l’economista madrileny Pedro Sánchez i el filòsof granadí José Antonio Pérez Tapias.

La majoria de punts de votació han obert puntualment a les 10 h, tot i que alguns -fora de Barcelona- s’han endarrerit per problemes amb l’equipament informàtic. Fora de Catalunya, una tercera part de les 3.200 meses previstes no ha arribat a constituir-se, ja sigui per problemes tècnics o perquè les agrupacions locals han decidit no fer-ho. A les 18 h, a tot Catalunya ja havien votat 7.467 militants, és a dir, el 36%.
La participació al conjunt d’Espanya a la mateixa hora era força més alta, del 52%, per escollir entre els tres candidats a la Secretaria General.

Els militants que ho hagin sol·licitat amb antelació, poden votar avui en una agrupació socialista de fora de Catalunya, però només per triar secretari general del PSOE. De la mateixa manera, els militants del PSOE que així ho hagin demanat poden votar a les agrupacions del PSC, però també exclusivament a candidats a líder del PSOE. En tot cas, la votació és personal i presencial, és a dir, que no s’admet el vot delegat ni per correu.