Casos com el de la Montse, que va descobrir que el seu llogater rellogava el pis a turistes, no és aïllat. Segons el govern municipal, un 15 % de l’oferta turística il·legal a la ciutat es tracta de relloguers, en bona mesura controlats per persones que s’hi dediquen professionalment.

El director dels Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament, Josep Maria Cros, ha explicat que hi ha falsos propietaris que tenen entre 10 i 15 pisos rellogats “únicament i exclusiva per a l’ús turístic” i, per això, Janet Sanz considera que són “persones organitzades” que fan l’activitat il·legal “de forma plenament conscient”.

744 pisos il·legals tancats dels 2.332 detectats

L’auge dels relloguers és una de les dades que ha fet aflorar el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals que va entrar en funcionament el juliol passat. Des d’aleshores, els visualitzadors (que cerquen els habitatges) i els inspectors municipals han decretat 2.332 ordres de cessament  d’habitatges sense llicència, 744 dels quals ja han tancat.

En aquest any també s’han obert 6.197 expedients disciplinaris als propietaris sense permís d’activitat, dels quals 3.473 han acabat en multa. La tasca d’inspecció de l’Ajuntament també ha posat de manifest que Sant Martí s’ha convertit en el tercer districte preferit on oferir pisos turístics (per sota de Ciutat Vella i l’Eixample), en especial a la façana marítima.

Airbnb compleix 

Més enllà de la disminució de l’oferta turística il·legal (Sanz ha quantificat en 6.000 els pisos turístics de la ciutat, quan l’any passat n’eren uns 7.000), el govern municipal ha celebrat que Airbnb hagi complert amb l’exigència municipal. Dins del termini d’un mes marcat pel govern d’Ada Colau, la principal plataforma de lloguer per a turistes ha retirat més de 1.000 anuncis de pisos sense llicència.

Aquest fet suposa un punt d’inflexió en la relació entre l’executiu i Airbnb, després de mesos d’estira-i-arronsa. Janet Sanz ha celebrat “la predisposició de la plataforma de complir amb la legalitat”, alhora que ha advertit que després de l’estiu volen tenir una “comunicació més fluïda” perquè cap pis sense llicència pugui tornar a estar a Airbnb.

L’ABTS demana més duresa

Tot i que l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) valora positivament les passes de l’executiu contra l’oferta il·legal, considera que l’Ajuntament encara no fa prou. El membre de l’assemblea Martí Cusó ha assegurat que el fet que el govern municipal vagi darrera d’Airbnb perquè retiri els anuncis sense llicència “és un símptoma que les coses s’estan fent molt malament”. Cusó ha demanat que siguin les plataformes les qui vetin de forma activa els pisos irregulars.