Ha estat una comissió de no gaire més d’una hora, en què el grup Demòcrata, el PP i Ciutadans han acusat el govern municipal d’actuar de forma tèbia davant els atacs reivindicats per Arran i Endavant. ERC s’ha desmarcat i ha dirigit les seves crítiques contra el PP per les cues a l’Aeroport de Barcelona-el Prat. De la seva banda, el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha defensat l’actuació municipal i ha dit que s’està magnificant el problema.

La comissió ha estat convocada a petició del PP i el grup Demòcrata després dels atacs al model turístic que ha reivindicat Arran, com l’acció contra un bus turístic o la punxada de rodes de bicicletes de lloguer. Hi han participat representants de tots els grups polítics excepte de la CUP Capgirem Barcelona.

Crítiques per l’absència d’Ada Colau

Els grups municipals Demòcrata, PP i Ciutadans han lamentat que ni l’alcaldessa, Ada Colau, ni l’alcalde accidental, Jaume Collboni, hagin comparegut a la comissió i que hagi estat el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, l’encarregat de donar explicacions sobre les accions reivindicades per Arran.

Per part del Grup Municipal Demòcrata, el regidor Raimond Blasi, ha assegurat que el govern municipal ha estat “lent, opac i gens clar” a l’hora de gestionar unes accions que qualifica de “turismofòbiques”. Assegura que el govern municipal hi ha contribuït amb les seves polítiques “situant el turisme com la preocupació número u dels ciutadans”.

En la mateixa línia, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha qualificat l’actitud del govern “de passiva, titubejant i erràtica” i ha lamentat que fos el conductor de l’autobús turístic sol qui presentés la denúncia en un primer moment. També ha preguntat al govern municipal si pensen prendre accions legals contra Arran i Endavant per unes accions que ha descrit com a “turismeborroca”.

Per la seva banda, la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha assegurat que al govern municipal “ja li va bé que la CUP els faci la feina bruta”. Creu que el consistori no està actuant amb contundència contra els atacs perquè en el fons li semblen bé. En aquest sentit ha assenyalat que el govern municipal “fa mesos que alimenta el discurs de la turismofòbia”.

ERC ataca el PP per les cues a l’aeroport

Qui s’ha desmarcat del discurs general de l’oposició ha estat el president del Grup Municipal d’ERC.  Alfred Bosch ha condemnat l’acció d’Arran i ha lamentat que la CUP no hagi acudit a la comissió. Tot i això ha centrat la seva crítica contra el PP, a qui culpa de ser el responsable de les cues d’aquests dies a l’aeroport de Barcelona. Adreçant-se a Alberto Fernández Díaz, li ha dit que “els seus encaputxats són els ministres i les seves rodes punxades les cues del Prat”.

De la seva banda, el regidor no adscrit Gerard Ardanuy ha qüestionat la capacitat del consistori per resoldre situacions com la que s’està produint i ha demanat un gir del model turístic de la ciutat. En aquest sentit ha demanat al govern municipal polítiques que reequilibrin el repartiment de riqueses d’aquest sector.

El govern defensa la seva actuació

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha reiterat que l’Ajuntament va prendre mesures sobre l’acció al Bus Turístic des del primer moment i que va posar denúncia dilluns perquè volia incloure-hi el màxim d’informació possible. També ha criticat que alguns grups de l’oposició facin servir el terme turismofòbia per referir-se a aquestes accions ja que, diu Colom, no existeix un malestar general vers el turisme. També ha assegurat que l’oposició busca “magnificar situacions com aquestes” i que els seus discursos “reflecteixen una ciutat que només està a les seves ments”.

Ha recordat, a més, que el seu govern ha aconseguit reduir el nombre d’apartaments turístics il·legals a la ciutat, ha aprovat el Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics —el PEUAT— i ha incrementat el nombre d’agents cívics. Assegura que altres ciutats, com Sant Sebastià, estan imitant aquestes polítiques.

La CUP Capgirem Barcelona, absents en la reunió

La CUP Capgirem Barcelona no  ha participat en la comissió perquè asseguren que es tracta “d’un teatre oportunista que no serà un debat que vagi a l’arrel dels models turístics que defensen els partits polítics”. Consideren, per contra, que “és un debat criminalitzador  de les accions d’autodefensa que es duen a terme els barris de la ciutat”. Unes accions que consideren legítimes a causa de “la situació d’emergència social fruit del model turístic desenvolupat a Barcelona”.