Sis finques situades a la cruïlla del carrer de Badajoz amb el carrer del Doctor Trueta han canviat de mans i ara són propietat d’una empresa immobiliària. Una veïna ha estat notificada que no li renoven el contracte de lloguer, que venç a l’octubre, i altres inquilins tenen por que els passi el mateix. Des de l’agència AAA Barcelona asseguren que no s’han de preocupar i que es tracta de casos individuals.

La Natividad viu al carrer del Doctor Trueta des de fa 20 anys, però en poques setmanes haurà d’abandonar el seu pis. Els nous propietaris de l’immoble li han comunicat, a través d’una empresa gestora, que no li renovaran el contracte de lloguer i que ha d’entregar les claus el dia 5 d’octubre. Després de parlar amb ells, la Natividad ha aconseguit un mes extra per preparar les coses i buscar un nou pis, però no descarta cap opció: “Si he d’ocupar, ocuparé“.

En el cas de la Sandra, que viu a un dels pisos afectats del carrer de Badajoz, el termini per renovar el contracte és el proper mes de maig. No ho veu gens clar i per això assegura que “ja m’estic preparant la motxilla”. Diu que trobar un habitatge assequible al Poblenou “és pràcticament impossible”. Ella va néixer en aquest pis i els seus pares ja hi vivien abans. Per aquest motiu ha decidit organitzar-se i parlar amb entitats com el Sindicat de Llogaters o Al Poblenou ens Plantem.

Segons aquesta plataforma veïnal, l’agència immobiliària AAA Barcelona “té historial”. “Hi ha altres casos a la ciutat, al Gòtic, al Born i també a Gràcia, on han comprat edificis sencers i els han rehabilitat per vendre’ls a preus desorbitats“, explica un dels seus membres. L’entitat denuncia que no és un cas aïllat, i que el barri està canviant dia rere dia i perdent la seva identitat a favor de “l’especulació” i la “massificació turística”. Per aquest motiu, convida els veïns afectats a agrupar-se i fer pressió.

“No totes les immobiliàries són dolentes”

“Si busques habitatges d’obra nova, reformades o rehabilitades a Barcelona, confia en AAA Barcelona, més de 25 anys d’experiència.” Així és com es defineix l’empresa a través de la seva pàgina web. Actualment l’agència hi té publicats tres immobles a la venda, els preus dels quals oscil·len entre els 800.000 i els quatre milions d’euros. L’agència està directament relacionada amb l’empresa P4A Barcelona, la nova propietària de les finques.

Segons han explicat a betevé, la companyia no només disposa dels habitatges anunciats al web, sinó que tenen més projectes a part dels edificis rehabilitats exposats en línia. Asseguren que sempre han actuat amb un “100 % de legalitat i un 100 % d’ètica”. Ara per ara, els tècnics de l’empresa estan analitzant les característiques dels edificis per decidir què fer a continuació, però diuen que no tenen intenció d’expulsar els veïns. De fet, un dels seus representants s’ha desplaçat diverses vegades per veure els pisos i ha parlat amb alguns dels veïns per tranquil·litzar-los davant el canvi de propietaris. També han volgut posar de manifest que aquest temor ve provocat per les accions d’altres empreses, però que “no totes les immobiliàries són dolentes“.