L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat a TV3 que aquest dilluns l’exconsellera es presentarà “voluntàriament en una comissaria d’Edimburg”, on després passarà a disposició judicial. “Esperem que la deixin en llibertat i que es faci un judici d’aquí a unes setmanes o mesos”, ha afirmat Anwar, que ha afegit que argumentaran que “hi ha un abús dels drets humans”.

Ponsatí va anunciar fa dues setmanes que s’instal·lava a Escòcia, després de passar uns mesos a Brussel·les, per incorporar-se com a professora a la Universitat de Saint Andrews.

Per altra banda, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat la seva ferma oposició a la decisió de l’Estat espanyol de “buscar i empresonar dels polítics independentistes“, però ha volgut mantenir-se al marge del procés obert al seu país arran de l’euroordre de detenció contra Clara Ponsatí. “Sé que molts voldrien que el govern escocès pogués fer o dir més, i ho entenc. Però també espero que s’entengui la importància de protegir el procés i la independència del nostre sistema legal”, ha dit Sturgeon en un comunicat.

Segons Sturgeon, la llei escocesa protegeix el dret de Ponsatí d’oposar-se a l’extradició als tribunals. A més, ha dit que, per llei, els ministres escocesos no tenen el poder d’intervenir.