La consellera destituïda Clara Ponsatí s’entregarà les properes hores a les autoritats escoceses per respondre a l’ordre europea de detenció emesa pel jutge Pablo Llarena. Així ho ha assegurat la policia, que ha contactat amb l’advocat de Ponsatí. Les autoritats escoceses també han confirmat a través de les xarxes socials que han rebut l’ordre espanyola per detenir l’exconsellera. En el missatge expliquen que després de rebre la petició espanyola han fet diverses consultes per intentar esbrinar on era Ponsatí. Confirmen que ha parlat amb el seu advocat, que està fent els passos necessaris perquè Ponsatí es lliuri a la policia.

L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat a TV3 que aquest dilluns l’exconsellera es presentarà “voluntàriament en una comissaria d’Edimburg”, on després passarà a disposició judicial. “Esperem que la deixin en llibertat i que es faci un judici d’aquí a unes setmanes o mesos”, ha afirmat Anwar, que ha afegit que argumentaran que “hi ha un abús dels drets humans”.

Ponsatí va anunciar fa dues setmanes que s’instal·lava a Escòcia, després de passar uns mesos a Brussel·les, per incorporar-se com a professora a la Universitat de Saint Andrews.

Per altra banda, la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha expressat la seva ferma oposició a la decisió de l’Estat espanyol de “buscar i empresonar dels polítics independentistes“, però ha volgut mantenir-se al marge del procés obert al seu país arran de l’euroordre de detenció contra Clara Ponsatí. “Sé que molts voldrien que el govern escocès pogués fer o dir més, i ho entenc. Però també espero que s’entengui la importància de protegir el procés i la independència del nostre sistema legal”, ha dit Sturgeon en un comunicat.

Segons Sturgeon, la llei escocesa protegeix el dret de Ponsatí d’oposar-se a l’extradició als tribunals. A més, ha dit que, per llei, els ministres escocesos no tenen el poder d’intervenir.