JxC, ERC i la CUP han demanat que se celebri un ple extraordinari de forma urgent, que tindrà lloc aquest dimecres, en què es votaran dues propostes de resolució dels independentistes que reclamen l’alliberament dels diputats presos i, mentre això no passi, demanen que se’ls garanteixin els drets polítics. En el cas de Puigdemont, Sànchez i Turull, això inclou el dret a ser investits president de la Generalitat.

Aquest és el darrer moviment que ha fet el bloc independentista, que recupera la candidatura de Puigdemont. Elsa Artadi, portaveu del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya, afirma que hi ha “elements nous” que cal posar sobre la taula per veure com fer possible una investidura de Carles Puigdemont. D’una banda, la carta del Comitè de Drets Humans de l’ONU que insta Espanya a garantir els drets polítics de Jordi Sànchez. Per Artadi, aquestes condicions són extensives a Puigdemont i Turull.

D’altra banda, la portaveu de JxC també cita la “doctrina Llarena”, en referència a la decisió que va prendre el jutge quan Puigdemont va viatjar a Dinamarca i Llarena va rebutjar reactivar l’ordre de detenció, al·legant que el candidat buscava ser detingut per justificar l’absència al Parlament en el ple d’investidura.

“Amb els elements que tenim, cal veure com fem Puigdemont president, però no simbòlic, sinó president de veritat“, ha afirmat Artadi en una entrevista a TV3, en què ha recordat que JxC ha impulsat una reforma de la Llei de la presidència que permetrà investir un candidat a distància.

L’ANC i la CUP demanen investir Puigdemont; ERC està “pendent de la situació”

En la mateixa línia, la CUP fa una crida a investir Puigdemont. De fet, aquest diumenge s’han ofert a entrar a formar part de la Mesa del Parlament, “amb totes les conseqüències”, per fer-ho possible.

I encara una altra veu a favor de restituir Puigdemont: la de l’Assemblea Nacional Catalana. La presidenta de l’entitat, elegida tot just aquest cap de setmana, Elisenda Paluzie, ha demanat als grups independentistes que arribin a un acord. “És un clam”, ha afirmat. “El que no podem acceptar és que el president de Catalunya no l’escolleixi el Parlament de Catalunya”.

Paluzie aposta per provar la investidura, tot i el risc que acabi recorreguda als tribunals i això desemboqui en unes altres eleccions. “Almenys hi aniríem des d’una situació de força de l’independentisme, perquè ens trobem amb la possibilitat que es produeixi la mateixa situació perquè no es posen d’acord i hi anem des d’una posició de feblesa”, ha conclòs.

El portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, ha dit de Puigdemont que els republicans estan “pendents de la seva situació” i de si surt en llibertat després de declarar a Alemanya, i assegura que “en aquest context” s’esperaran abans de manifestar la seva posició. Per Sabrià, per davant de tot cal treballar perquè els presos “surtin en llibertat” quan abans millor.

El PSC aposta per un govern de concentració

Miquel Iceta ha apostat aquest dilluns per les majories àmplies. El primer secretari del PSC ha dit que “en una situació tan excepcional com l’actual, una solució seria formar un govern de concentració”. El socialista també ha assegurat que els fets dels últims dies són el resultat de vulnerar la llei i de la incapacitat de trobar una solució política al “problema de fons”. El PSC portarà al ple de dimecres una proposta de resolució perquè es restableixin els consensos i el diàleg entre forces polítiques i es treballi per la “reconciliació nacional” de la societat catalana.

En referència a la detenció de Carles Puigdemont, Iceta ha defensat que Catalunya necessita un president i un govern que tinguin plena llibertat d’actuació perquè “no es pot presidir un govern des de la presó“.

Arrimadas demana la dimissió de Torrent; el PP veu “kale borroka” als carrers

La líder de Ciutadans condemna les accions de Roger Torrent dels darrers dies. L’acusa de “fer mítings d’Esquerra” des de la cadira de president del Parlament i lamenta que, en els seus discursos, no representi tots els candidats de la cambra. Per això, aquest dilluns al matí li ha demanat personalment, en una trucada telefònica, que plegui. El partit taronja ha presentat una proposta de resolució per demanar que no es faci una “utilització partidista” del Parlament i per exigir a Torrent que respecti la “neutralitat institucional” del càrrec.

Per la seva banda, Alejandro Fernández, portaveu del Partit Popular, ha demanat als independentistes “que acabin amb la batasunització de la política i amb la kale borroka als carrers de Catalunya“. També els ha advertit que si opten per imitar la kale borroka, acabaran igual que els que la van fer: “als tribunals i sense aconseguir objectius polítics”.

El PP també ha demanat a la Mesa del Parlament una reconsideració de l’admissió a tràmit de la proposta dels independentistes en què es defensa el dret de Puigdemont a ser investit. Els populars consideren que la proposta va en contra de les mesures cautelars adoptades pel TC, que fixen que Puigdemont no pot ser investit si no és present al debat i votació en el ple d’investidura.