L’ONU té sobre la taula la demanda Puigdemont versus Spain, que el president de la Generalitat destituït va presentar per denunciar vulneració de drets. Aquest dimarts l’han admesa a tràmit i hauran de pronunciar-se sobre si Espanya ha vulnerat els drets de Puigdemont.

En la demanda, Puigdemont reivindicava que té dret a presentar-se a les eleccions,  a la llibertat d’associació amb altres polítics secessionistes i partits que persegueixen l’objectiu comú de la independència, i també dret a la llibertat d’expressió pacífica en suport de la causa independentista. Al document, Puigdemont acusa “el regne d’Espanya” d’haver vulnerat de forma continuada aquests drets.

La demanda de Puigdemont se suma a la de Jordi Sànchez

L’ONU ha acceptat la petició, similar a la presentada pels advocats de Jordi Sànchez, però a diferència del que va fer en el cas de l’expresident de l’ANC, el Comitè de Drets Humans no ha aplicat per ara mesures cautelars a Espanya .

Les Nacions Unides han escrit al Govern espanyol perquè respongui sobre el cas de Puigdemont en un termini màxim de sis mesos. El Comitè de Drets Humans ha demanat a l’advocada del president destituït que indiqui “quin tipus de remeis” vol exigir a l’Estat en cas que es conclogui que hi ha hagut una violació dels drets de Puigdemont.