Un cop coneguda la resolució de l’ONU, Jordi Sànchez ha fet marxa enrere i ha comunicat al seu advocat que finalment no renunciarà a l’escó. No es va postular com a possible candidat a la presidència de la Generalitat, però tampoc no ho descarta. La defensa del diputat ha presentat un escrit al jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè tingui en compte la petició d’aquest organisme de les Nacions Unides.

Jordi Sànchez demana a Llarena que li permeti acudir al ple d’investidura si és proposat com a candidat a president de la Generalitat a través de permisos penitenciaris. En cas contrari, el diputat de Junts per Catalunya demana poder participar en el debat a través de videoconferència des de Soto del Real, on es troba empresonat.

Cas poc habitual a l’Europa occidental

És excepcional que el comitè adopti mesures cautelars. Així ho ha explicat Nico Krisch, advocat alemany expert en drets humans que porta el cas de Sànchez juntament amb l’advocat Jordi Pina. A més, Krisch ha dit que les mesures cautelars decretades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU són inusuals si es tracta d’un país de l’Europa occidental com Espanya. “Normalment ho fa per violacions del dret a la vida o la integritat física, com possibles extradicions o execucions”, ha apuntat.

Els advocats de Sànchez recorden que ni el Govern espanyol ni els tribunals no tindran cap sanció directa si no compleixen aquesta resolució de l’ONU. Tot i això, creuen que si no ho fa, afectarà la reputació internacional de l’Estat. L’Organització de les Nacions Unides ja va acollir un acte sobre vulneració dels drets humans a Espanya.

“Una gran victòria”, segons JxC

La formació política de Jordi Sànchez considera que les mesures cautelars decretades per l’ONU són un èxit i una “gran victòria jurídica internacional“. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, creu que si l’Estat ignora aquesta resolució, això “tindrà conseqüències en els procediments d’extradició” dels polítics independentistes que són fora d’Espanya.