El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i el d’Unides Podem, Pablo Iglesias, han signat un preacord per investir president al líder socialista i formar un govern de coalició, una fórmula inèdita fins ara a Espanya. Els escons de les dues formacions, 120 el PSOE i 35 Podem, no són suficients per investir Sánchez, per la qual cosa necessitaran el suport d’altres formacions.

El preacord arriba dos dies després de les eleccions generals i, segons Sánchez, serveix per desbloquejar la situació d’ingovernabilitat a l’Estat espanyol. El pacte signat té com a compromisos consolidar el creixement i la creació d’ocupació, garantir la convivència a Catalunya, treballar per la regeneració i contra la corrupció, lluitar contra el canvi climàtic o garantir el dret a una mort digna.

El president del Govern espanyol en funcions ha dit que liderarà un executiu progressista que treballarà pel progrés d’Espanya. “No cabrà en aquest govern l’odi i la confrontació entre espanyols”, ha sentenciat. Sánchez ha explicat que és un acord per a un govern de quatre anys.

Pablo Iglesias -que segons diversos mitjans assumirà una segona vicepresidència– ha dit que ara és moment de “deixar enrere els retrets”, i ha explicat que en les properes setmanes treballaran sobre el programa de govern, buscant el suport d’altres formacions per tal d’investir Sánchez.

Colau: “Per fi, sentit comú”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha valorat en un tuit el preacord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. “Per fi, sentit comú”, ha escrit Colau, que ha afegit que era “una obligació” després de l’avanç de l’extrema dreta. L’alcaldessa, una de les veus més crítiques contra Sánchez per la repetició electoral, diu que el govern PSOE-Podem farà “polítiques socials i urgents” i començarà “una nova etapa de diàleg”.

També a Twitter, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha celebrat el preacord entre socialistes i Podem. “És una necessitat perquè Espanya segueixi avançant pel progrés de tots els ciutadans”, afirma.

Després de les eleccions de l’abril, PSOE i Unides Podem van negociar però no van arribar a cap acord per fer president Sánchez ni tampoc per formar un govern de coalició, un fet que va provocar la repetició dels comicis.