La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegura que Pedro Sánchez i el PSOE surten “debilitats” de les eleccions generals del 2019 i demana al candidat socialista “seure i parlar” per arribar a una “solució democràtica” per a Catalunya. Aquesta solució, han apuntat els republicans, ha d’incloure el dret a l’autodeterminació, l’amnistia i els drets i les llibertats. En ser preguntada insistentment per una abstenció a un govern liderat per Sánchez, Vilalta no volgut pronunciar-se sobre aquest escenari. “Sit and talk”, ha reiterat.

Des del partit de Gabriel Rufián asseguren que “sempre han estat asseguts” per negociar amb el govern central, però que no han trobat resposta per part de Madrid. Per això, demanen que el PSOE rectifiqui. “Qui no s’hi ha volgut asseure ha estat el PSOE. Ara en tenen l’oportunitat”, ha dit Vilalta, qui acusa Sánchez de ser el “responsable directe” de l’auge de Vox a Espanya. “Ha estat una absoluta irresponsabilitat”, ha valorat la portaveu dels republicans.

Davant d’una ultradreta que tindrà més representació al Congrés, ERC demana al candidat socialista que decideixi entre “seguir virant cap a la dreta i comprant el relat de l’extrema dreta” o “escoltar el que diuen les urnes”.

ERC celebra els resultats del 10-N, malgrat perdre vots

ERC va guanyar les eleccions del 10-N a Catalunya. El partit celebra aquests resultats, malgrat perdre més de 100.000 vots respecte al 28 d’abril. Marta Vilalta defensa que la formació ha aconseguit els objectius marcats: revalidar la victòria a Catalunya, superar el PSC, superar Cs al conjunt de l’estat i aconseguir que el conjunt de partits independentistes hagin crescut en representació al Congrés.

Els republicans també van superar el PSC al conjunt de Barcelona, on es van imposar a sis dels deu districtes de la ciutat.