Darrerament, quan hi ha eleccions, les mirades se centren en un petit barri del districte de Sant Andreu: Navas. En els darrers comicis, els resultats obtinguts en aquest barri són molt similars als globals de la ciutat. Aquest patró també es dona en les eleccions generals del 10-N.

En les últimes eleccions generals, els resultats que s’han recollit a Navas s’han assemblat als del conjunt de la ciutat, tant en l’odre dels partits més votats com en el percentatge de vot de cadascun, que en moltes ocasions varien per poques dècimes. En el cas de les eleccions generals del 10-N, ERC ha guanyat tant a Barcelona com a Navas, tot i que en aquest barri ho ha fet més còmodament. Pel que fa a la resta de formacions, s’han obtingut percentatges de vot semblants. Per exemple, en el cas del PSC, ha rebut el 19,9 % del vot dels barcelonins i el 19,8 % del vot dels veïns de Navas. També ha anat d’una dècima la diferència entre el percentatge de vot de la CUP a Barcelona (7 %) i a Navas (6,9 %).

L’olfacte electoral de Navas només va fallar el 2011, quan la força més votada al barri va ser el PSC, mentre que a Barcelona CiU va ser l’opció guanyadora. Tot i això, aquell mateix any, els resultats de la resta de formacions van ser pràcticament idèntics tant en el global de la ciutat com a les meses de Navas.

Navas, l’Ohio de les eleccions municipals

Ja en l’última cita electoral, les eleccions municipals del 2019, els resultats obtinguts a Navas es van acostar molt als globals de Barcelona. Per exemple, el PSC va rebre el 18,4 % dels vots a la ciutat i el 18,6 % en aquest barri de Sant Andreu. Fins i tot, sempre que ha canviat la força més votada a la ciutat, també ho ha fet a Navas.

Alguns veïns del barri consultats per betevé durant la jornada electoral del 10-N desconeixien aquesta coincidència però s’han mostrat afalagats per tenir aquest tret distintiu. Consideren que el barri ha canviat en els últims anys en sentit positiu i que la seva població és molt variada i tranquil·la. Un veí que ha anat a votar ha explicat que li ha tocat diverses vegades ser president de taula electoral i afirma que ell ja havia observat aquesta singularitat.

Què passa a Ohio?

Ohio és conegut per predir els resultats de les eleccions als Estats Units. En el cas d’aquest estat nord-americà es tenen en compte les dades de les primàries que se celebren abans de les eleccions presidencials. Així doncs, en aquest punt es diferencia de Navas, ja que els resultats electorals dels barris de Barcelona es donen a conèixer l’endemà de les eleccions. Per tant, no es poden utilitzar com a predicció.