L’endemà de les eleccions generals, les executives dels partits catalans han dedicat el dia a analitzar en detall els resultats electorals. El discurs generalitzat és comú entre les diferents formacions: reclamen els moviments necessaris per formar un govern a l’Estat. Ni el PP, ni Vox ni Ciutadans han fet avui cap anàlisi des de Catalunya sobre els resultats. Tampoc ho ha fet la CUP.

ERC: victòria ajustada, amb dos diputats menys

Tot i perdre dos diputats respecte als resultats del mes d’abril, Esquerra Republicana de Catalunya ha tornat a guanyar les generals a Catalunya. Els republicans veuen un Pedro Sánchez debilitat i confien a condicionar el proper Govern espanyol per fer-lo parlar d’autodeterminació i amnistia.

PSC: mateixos resultats i sensació agredolça

La victòria d’ERC ha estat frec a frec amb el PSC. Els socialistes han mantingut els 12 diputats i s’han compromès a “explorar totes les possibilitats” per formar un “govern progressista”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat una gran coalició amb el Partit Popular i l’opció de pactar amb Vox. Iceta ha advertit que “no ens podem permetre fracassar un cop més”, i ha apel·lat a la responsabilitat de tots els partits perquè no bloquegin la investidura de Sánchez.

JxC: un diputat més

Satisfacció també a Junts per Catalunya, que ha aconseguit millorar els resultats. La crida a la unitat de l’independentisme i el discurs dur contra Pedro Sánchez han atret més votants, i avui la formació ha exigit al candidat socialista que faci autocrítica. “Una manera de fer autocrítica és deixar pas a algú que pugui fer les coses millor que tu. Ja veurem com canvia en els propers mesos”, ha dit la candidata, Laura Borràs.

En Comú Podem: disposats a trobar acords

Mateixos resultats per a En Comú Podem. L’endemà de les eleccions, el candidat, Jaume Asens, ha ofert al PSOE la possibilitat de formar un govern progressista amb Unides Podem. També ha instat Pedro Sánchez a “moure fitxa en la qüestió territorial”. Els comuns creuen que el discurs de la por que s’ha generat pels aldarulls a Catalunya ha provocat l’augment de Vox.

PP i Vox: doblen resultats

La sorpresa de la nit electoral va ser la formació d’ultradreta Vox. A Catalunya la formació va obtenir el segon escó, un més que a l’abril. El PP també va doblar resultats fins als dos diputats, i ho va valorar de manera pletòrica. Cap de les dues formacions han reunit les executives territorials catalanes l’endemà de les eleccions.

Cs: la gran patacada

El partit taronja va patir una caiguda estrepitosa. L’executiva de Cs a Catalunya no s’ha reunit aquest dilluns. Sí que ho ha fet l’executiva nacional a Madrid, on Rivera ha renunciat com a president del partit i com a diputat i ha anunciat que deixa la política. El partit considera que la polarització de discursos en la qüestió catalana ha afavorit Vox. Dos anys després d’haver estat el partit més votat a les eleccions catalanes del 2017, Ciutadans s’ha convertit en la formació amb menys suports a Catalunya en aquestes generals.