Qui va ser alcalde de Barcelona entre els anys 1982 i 1997 i president de la Generalitat entre els anys 2003 i 2006, Pasqual Maragall, celebra aquest 13 de gener els 80 anys i ho fa allunyat de la vida pública.

Maragall va ser l’alcalde de la Barcelona olímpica i president de la Generalitat. Poc després de renunciar a la reelecció com a president català, el 2007 va anunciar públicament que patia la malaltia d’Alzheimer. Pocs anys després, el 2010, ell i la seva dona, Diana Garrigosa, van protagonitzar la pel·lícula ‘Bicicleta, cullera, poma’, del director Carles Bosch, que aprofundeix precisament en aquesta malaltia.

Aquest any 2020, un altre documental, ‘Maragall i la Lluna’, parla, en canvi, sobre la trajectòria personal i política de l’exalcalde.

Malgrat que la família de Maragall explica que es troba bé, l’exalcalde està allunyat de la vida pública des de fa uns anys. Tot i això, el dia del seu aniversari han estat nombroses les personalitats que l’han felicitat.

Paral·lelament a l’anunci de la malaltia de Pasqual Maragall, ell i Diana Garrigosa també van impulsar la creació de la Fundació Pasqual Maragall per la lluita contra l’Alzheimer. Des de la Fundació aquest dimecres també han recordat l’aniversari de l’exalcalde i la seva trajectòria.

La presidenta de la Fundació Pasqual Maragall, Cristina Maragall, ha explicat que “estem molt contents que tothom es recordi del pare i que ho faci d’una manera positiva” i ha destacat que “creiem que és bo recordar-lo, que és bo recordar la seva feina i reivindicar el seu llegat polític“.

Per preservar el llegat de Pasqual Maragall, la Fundació Catalunya Europa va publicar l’Arxiu Digital Pasqual Maragall (ADPM), que va presentar a finals del 2019. L’arxiu és un punt d’accés únic i de referència principal de Maragall que permet accedir a 1.400 documents com, per exemple discursos, articles o entrevistes.

“El pare està bé”

Un dels últims actes polítics de Pasqual Maragall va ser “el projecte de la fundació”, recorda la seva filla Cristina -que presideix l’entitat- i, de fet, apunta que “fer pública la seva malaltia va ser un acte polític, que va fer en plena consciència” per visibilitzar-la i promoure’n la lluita.

Enguany farà 14 anys que Pasqual Maragall va fer públic el diagnòstic. Un temps en què, inevitablement, la malaltia ha avançat. Amb tot, “el pare està bé físicament i anímicament”, explica Cristina Maragall. Concreta que “amb la mort de la mare -la Diana Garrigosa– i el confinament el pare es va entristir, però ara que ha tornat al centre de dia, s’ha vingut amunt perquè ha recuperat les rutines”.