Els candidats i números dos per Barcelona també han valorat els resultats aquest dilluns matí després de reunir les seves executives per analitzar les eleccions generals del 28-A. ERC i el PSC han celebrat les seves victòries: els republicans pel resultat històric en uns generals, i els socialistes per la seva victòria a l’estat. Entre ells, ja s’han enviat els primers missatges creuats amb la vista posada en la investidura.

Per la seva banda, En Comú Podem ha demanat ser al govern, Junts per Catalunya ha fet autocrítica, i Ciutadans i el Partit Popular han guardat silenci a Catalunya després d’uns resultats molt modestos.

Esquerra creu que el seu triomf interpel·la el PSOE

El número dos d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat  la victòria dels republicans a Catalunya a les eleccions generals “obliga” el PSOE a tornar a la taula de negociació i a retornar a la política el conflicte català i a “treure les togues i les porres de la política catalana”. Rufián ha demanat a Sánchez que  escolti els simpatitzants del seu partit que aquest diumenge a la nit li reclamaven que no pactés amb Cs. “Que no traeixi els simpatitzants i pacti amb l’Ibex 35“, ha demanat.

El republicà també ha insistit que ERC “ha enviat un missatge a Espanya i al món” perquè l’independentisme ha guanyat i ha celebrat que s’hagi pogut “aturar” al feixisme. Rufián ha llegit un missatge del president empresonat d’ERC i cap de llista, Oriol Junqueras, que ha apostat per “seguir consolidant” el suport republicà a les eleccions municipals i a les europees.

El PSC es pregunta què faran els independentistes a Madrid

La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha valorat molt positivament els resultats a Catalunya on, tot i no guanyar, s’han situat com a segona força pujant 400.000 vots i cinc escons. Batet ha assegurat que “ara encara menys ningú podrà parlar en nom de Catalunya sense comptar amb el PSC” i ha demanat a JxC i ERC que responguin “a què van a Madrid” i si els 22 diputats “seran útils per als catalans” o només “serviran per bloquejar les polítiques progressistes del govern socialista”.

Batet també ha afirmat que els socialistes no han previst “mai” un pacte amb Ciutadans i ha garantit que l’acord està “descartat”.

En Comú Podem es torna a oferir al PSOE

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha insistit que Unides Podem vol ser “en un govern de canvi”, fent referència al PSOE, i ser “una palanca de canvi” per deixar enrere un executiu de dretes. Durant una roda de premsa a la seu del partit, Asens ha destacat que encara que hagin perdut en escons són “més decisius que mai” i ha exigit al PSOE i a Pedro Sánchez que “no es tanquin en clau conservadora” i que escoltin la militància que durant la celebració dels resultats cridava “Sí que es pot” i “Amb Rivera, no”.

Junts per Catalunya fa autocrítica

JxC ha fet “crítica, autocrítica, reflexió i anàlisi” després dels resultats del 28-A. Així ho ha explicat la número dos per Barcelona, Laura Borràs, durant la roda de premsa d’aquest dilluns al matí a la seu de la formació independentista. L’exconsellera ho ha atribuït a un cert “desconcert” entre els votants i ha afegit que ha estat “difícil de fer entendre” que JxC no era el PDeCAT. D’altra banda, s’ha compromès a “harmonitzar la polifonia de veus” que hi ha a la formació a causa de, segons ha dit, la “transversalitat” del projecte.

Borràs, però, ha remarcat que les eleccions espanyoles han estat només la “primera volta” del cicle electoral que acabarà el 26-M amb els comicis municipals i a l’Eurocambra.

Ciutadans i PP guarden silenci a Catalunya

Després de treure uns resultats modestos a Catalunya, les cúpules de Ciutadans i Partit Popular a Catalunya no han comparegut a Barcelona. Mentre la candidata popular Cayetana Álvarez de Toledo ha guardat silenci, la líder taronja Inés Arrimadas ha ofert una roda de premsa des de Madrid —on va seguir la nit electoral— per valorar els resultats en àmbit estatal.