Els resultats de les eleccions generals 2019 al Congrés dels Diputats deixen una nova configuració a l’hemicicle i dues opcions clares de pacte perquè Pedro Sánchez sigui investit de nou president del Govern espanyol: un pacte amb Podem i algun suport dels partits nacionalistes o un acord únicament amb Ciutadans.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions generals 28 d’abril” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

El pacte amb Ciutadans, més complicat

Els socialistes han sumat 123 escons i només amb els 57 de Ciutadans sumarien 180 diputats, cinc per sobre de la majoria absoluta a la cambra baixa. Si pactessin, Sánchez no necessitaria que cap altra formació li donés suport per tal d’arribar a La Moncloa. Tot i que el líder socialista ha remarcat en la seva compareixença que “no farà un cordó sanitari a Ciutadans tal com fan ells amb el PSOE“, ha deixat entreveure que l’acord no serà amb el partit taronja. Un fet que s’ha posat en relleu quan els simpatitzants del PSOE que s’havien congregat a la seu socialista de Ferraz han cridat a Sánchez “amb Rivera, no!”. El líder socialista ha respost a aquesta crida amb un “crec que ha quedat força clar”.

Rivera també se situa a l’oposició

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha donat per fet que el PSOE arribarà a una aliança amb el partit de Pablo Iglesias i els nacionalistes. Un fet que Rivera ha definit com a “mala notícia”. El líder del partit taronja ha afirmat que han fet un gran salt per ser al capdavant de l’oposició per “liderar en un futur el govern d’Espanya”.

Podem apunta un pacte amb el PSOE

L’altra via perquè el PSOE formi govern és la de l’entesa amb Podem i algun suport dels partits nacionalistes catalans o bascos. Aquesta opció sembla la més probable a hores d’ara. En cas de sumar els 123 diputats socialistes als 42 de Podem, aglutinarien un global de 165 escons. Els 10 que els faltarien per arribar a la majoria absoluta els podrien obtenir d’un o més partits nacionalistes. Entre les opcions hi ha Esquerra Republicana amb 15 escons, Junts per Catalunya amb set, el PNB 6 i EH Bildu, amb 5. De fet, Pablo Iglesias ha revelat que ja ha parlat amb Sánchez per mirar de formar un govern d’esquerres. Tot i això, ha dit que “seran unes negociacions llargues i que hauran de fer-se amb discreció.”