Els resultats de les eleccions generals 2019 fan somiar Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC) en l’alcaldia de Barcelona. Tots dos es veuen alcaldes després que ERC guanyés a la ciutat per primera vegada seguida dels socialistes i deixen en una posició complicada l’alcaldessa, Ada Colau. La candidata a la reelecció va quedar en tercer lloc a Barcelona després d’haver guanyat les generals del 2015 i 2016.

“El 26 de maig Barcelona tindrà un alcalde progressista i republicà!”. Maragall no va amagar l’eufòria en la nit electoral d’ERC, aquest diumenge. El candidat a l’alcaldia va dir que amb la victòria a Barcelona, els republicans es preparen per “assaltar l’Ajuntament”. Els resultats omplen d’optimisme ERC de cara a les municipals després d’haver superat el llindar dels 200.000 vots a la ciutat.

Collboni ja es veu alcalde

Jaume Collboni Meritxell Batet

En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, Jaume Collboni (PSC) ha confessat que ja es veu alcalde després dels resultats dels socialistes a Barcelona a les eleccions generals. “Ja m’hi veia abans dels resultats”, ha dit Collboni, que ha destacat que el PSC ha recuperat vot en districtes on havia quedat relegat a últimes posicions en eleccions anteriors, com Gràcia, l’Eixample o les Corts.

Colau, un mes per capgirar la situació

Els resultats de les generals deixen en una posició incòmoda l’alcaldessa, que en la nit electoral d’aquest diumenge va adoptar un segon pla al costat de Jaume Asens. Els comuns tenen ara menys d’un mes per capgirar les xifres si volen conservar l’alcaldia de Barcelona. En un vídeo a Twitter, Colau ha presentat BComú com “l’única garantia d’un govern d’esquerres, de canvi i feminista”.

Forn demana girar full del 28-A

Junts per Catalunya va perdre suports respecte de fa tres anys i recula en els feus més tradicionals com l’Eixample, les Corts o Sarrià – Sant Gervasi. Una posició de sortida complicada cap a les municipals per a un partit que governava fa quatre anys. En un fil a Twitter, el candidat, Joaquim Forn, ha demanat girar full i centrar-se en el 26-M per “fer possible el canvi”.

Valls, absent en la nit electoral

A qui no es va veure en la nit electoral va ser Manuel Valls (BCN Canvi – Cs). Ciutadans va guanyar a Barcelona el 21-D, però aquest diumenge va quedar quart. Un resultat poc esperançador per a qui aspira a liderar el canvi a la ciutat a les municipals. En un comunicat, aquest dilluns, Valls sosté que la ciutat necessita “un canvi profund” i diu que està decidit a posar-s’hi al capdavant.

El PP supera el llindar del 5 %

Més absent va ser encara Josep Bou a la trista nit electoral del PP. A Barcelona, tot i perdre més de la meitat dels vots, els populars van superar el llindar del 5 % necessari per obtenir representació a l’Ajuntament, una de les aspiracions del partit a les municipals. En canvi, els resultats del 28-A no permetrien a Vox entrar al consistori.