L’Ajuntament i Open Arms han signat un conveni de col·laboració. El consistori barceloní aportarà 497.020 euros a l’entitat, que serviran per finançar el 35,4 % del projecte de l’ONG. L’objectiu de l’acord és “protegir” les persones migrants i denunciar la situació de “vulneració dels drets humans” que es viu al Mediterrani central.
En concret, l’acord subscrit pel consistori barceloní i l’ONG s’estructura en tres eixos. D’una banda, el que anomenen “protecció per presència”, és a dir, fer-se visibles a la zona “com a element de dissuasió per a possibles violacions dels drets humans”. De l’altra, el rescat de persones i el seu desembarcament a ports segurs. I finalment, la “comunicació d’emergència, per visibilitzar i denunciar la situació actual“.
Carta a Foment per desbloquejar l’Open Arms
L’alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat el conveni aquest dijous a la tarda en una visita al vaixell Open Arms. La nau està amarrada al Port de Barcelona i sense permís per salpar des del 8 de gener, quan el va sol·licitar. Colau ja va dir aleshores que farien el possible perquè pogués sortir, i en aquest sentit ha remarcat que posen a disposició de la fundació mitjans institucionals, jurídics i econòmics. A més, segons ha explicat aquest dijous, ha enviat una carta al Ministeri de Foment per demanar-li que es permeti a l’ONG reprendre les tasques de salvament al Mediterrani.
En la carta, dirigida al ministre de Foment, José Luís Ávalos, Colau afirma que van rebre la notícia del bloqueig de l’Open Arms “amb estupor”. Assegura que “veiem, amb preocupació, que amb arguments de tipus administratiu sense precedents s’està desprotegint un bé i valor superior com és la vida de les persones que s’escapen de l’horror al Mediterrani”. L’alcaldessa argumenta, a més, que és una actitud “contradictòria” amb la tasca que Salvament Marítim fa en aigües de l’estret de Gibraltar i el mar d’Alborán. També hi veu incongruència en comparació amb les altres vegades que l’Open Arms s’ha fet a la mar, quan sí que se li ha concedit el permís.
Per tot plegat, Colau sol·licita a Foment que actuï per resoldre “en la major brevetat possible les traves administratives” que impedeixen que l’Open Arms salpi. Afirma, a més, que “cada minut que el vaixell es queda al moll representa vides humanes que poden perdre’s”.
Hoy hemos reiterado el apoyo de BCN a @campsoscar y la tripulación de @openarms_fund. No existe trámite administrativo que justifique la posibilidad de perder vidas en el mar. Por este motivo he escrito personalmente al ministro @abalosmeco exigiendo la salida del barco pic.twitter.com/dgB0JlvO0P
— Ada Colau (@AdaColau) January 17, 2019
Nou dies sense permís per salpar
L’anunci arriba el mateix dia que voluntaris de l’entitat han anunciat una manifestació per a aquest dissabte, 19 de gener. La marxa, que té el suport de diverses organitzacions pels drets humans, avançarà des de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona i fins a la seu de la Unió Europea al passeig de Gràcia. D’aquesta manera volen protestar contra la decisió del capità marítim de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment.
El capità marítim de Barcelona va denegar a l’Open Arms el permís per sortir rumb cap al Mediterrani central. Només li permet operar en aigües espanyoles al·legant que la negativa de països com Líbia, Malta o Itàlia a acollir els rescatats vulnera el dret marítim internacional i obliga el vaixell a fer un llarg viatge per arribar a un port segur.