Manuel Valls, candidat a l’alcaldia per la plataforma Valls BCN 2019, ha estat el primer a sotmetre’s a les preguntes dels comerciants barcelonins. Esmorzars Comerç Barcelona és un cicle de trobades amb els candidats per arrencar-los compromisos de futur. I si hi ha un problema que preocupa els comerciants és el del “top manta”. Valls no ha dubtat a dir que si ell és alcalde donarà tots els recursos: “Vull posar fi al ‘top manta'”, ha sentenciat.

Per aconseguir-ho Valls creu que la Guàrdia Urbana necessita recuperar la confiança perquè ara mateix, “no té la confiança de l’alcaldessa”. El candidat ha ironitzat comparant Barcelona amb París: “Allà també hi ha ‘top manta’ però almenys corren quan veuen la policia, aquí els agents miren cap al costat”. Segons el candidat de Valls BCN 2019 la venda a la manta “s’ha institucionalitzat a Barcelona” i ha criticat que el sindicat de manters “rebi molts diners de l’Ajuntament. És un disbarat per al turisme, per al comerç i per als barcelonins”, ha dit.

El tramvia no és prioritari

Un altre dels temes a debat ha estat la mobilitat. Valls ha reconegut que és “un repte molt complicat i de salut pública”. Per a ell la proliferació de carrils bici durant el mandat de Barcelona en Comú és “una manera de dir que faig coses”, però considera que cal més diàleg amb veïns i comerciants. Sobre la unió dels tramvies per la Diagonal el candidat considera que “no és una prioritat”. De fet, ha dit que si ell és alcalde “aquest tema no sortirà”. També ha dit que estudiarà les superilles: “Revisaré completament la superilla del Poblenou”.

Sí als BID

Els comerciants han demanat a Valls potenciar la implantació dels anomenats BID, sigles rere les quals s’amaga l’anglicisme “business improvement districts”. Es tracta d’un model importat dels Estats Units que dota els centres urbans d’eines d’autogestió per completar i millorar serveis com ara la neteja, la seguretat o la promoció. El finançament prové de taxes obligatòries sobre l’impost municipal que grava la propietat. Valls s’ha compromès a impulsar aquesta mesura “i a ajudar els comerciants, que ara senten que no se’ls respecta ni se’ls cuida”“El comerç i el turisme són els pilars de l’economia de Barcelona. És imprescindible la col·laboració publicoprivada per continuar creixent”, ha afegit.

En acabar li han demanat que omplís una porra amb el repartiment de regidors que sortirà de les eleccions municipals. Una porra que també hauran d’omplir la resta de candidats que participaran en el cicle de xerrades. La propera serà el 5 de febrer amb el candidat d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall.