El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha defensat l’actuació de la Guàrdia Urbana que va acabar amb una gossa, de nom Sota, abatuda d’un tret. Segons la policia, l’animal estava mossegant el braç de l’agent i aquest va haver d’actuar per “defensa pròpia”. Gairebé un mes després dels fets, Recasens ha remarcat que l’agent va actuar de forma “defensiva i proporcional” basant-se en la investigació interna de la Unitat Deontològica d’Afers Interns (UDAI) de la Urbana que, segons fonts del cos, estableix que l’ús de l’arma va ser “correcta i dins els paràmetres reglamentaris”.

L’actuació, que ha estat molt qüestionada per les entitats animalistes amb diverses manifestacions al carrer, ha entrat aquest dimecres en ple debat polític a la Comissió de Presidència. Tant el govern com els grups de l’oposició lamenten la mort de la gossa, però els partits municipals demanen que s’aclareixin els fets.

Esquerra i PdeCAT exigeixen que la situació no es repeteixi, mentre que Ciutadans remarca que l’ús de càmeres per agent ajudaria a aclarir situacions com aquesta. Des del PSC han retret a Colau que ha decidit tard formar la Urbana en tractament d’animals, mentre que la CUP Capgirem Barcelona també posa en qüestió l’actuació de l’agent contra l’amo del gos. De fet, la regidora Maria Rovira l’ha qualificat de ‘pallissa’. Pel PP, l’actuació amb la gossa Sota demostra que el govern ha deixat els agents de la Urbana “descoberts”.

PACMA estudia la via penal

Qui va més enllà és el partit animalista PACMA que posa en dubte que realment l’animal ataqués el policia. També considera que l’agent, enlloc de l’arma de foc, hauria d’haver utilitzat la defensa o bé que fos l’amo de la gossa que el reduís. Per això, el partit -que va presentar 230.000 firmes a l’Ajuntament demanant justícia per l’animal- exigeix al consistori que depuri totes les responsabilitats i es planteja denunciar els fets per la via penal. També critica l’actuació la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona que considera que caldria haver obert un expedient contra l’agent implicat.

El cas ja ha arribat als jutjats on hi ha dues denúncies creuades: la de la Urbana contra l’amo del gos, a qui van detenir per un delicte d’atemptat a l’autoritat, i la que aquest home ha presentat contra l’agent per maltractament animal. De moment, no s’ha citat a declarar ningú i el jutge ha de resoldre si permet que a la causa s’hi personin dues entitats animalistes. L’Ajuntament ha remès tota la investigació interna de la UDAI al jutjat.