L’enquesta, realitzada a l’octubre del 2017 a un miler de persones de les nou poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona per on passa el tramvia, revela també que el 56,3 % dels votants d’ERC volen el tramvia per la Diagonal mentre que el 27 % ho rebutgen. El suport a la unió dels tramvies augmenta si ens fixem en les respostes de tots els enquestats més enllà de Barcelona, afegint-hi els municipis de l’àrea metropolitana —en la majoria de plens d’aquests municipis s’ha donat suport al projecte—. Els favorables arriben al 52,4 % i el 24,2 % en són contraris.

L’estudi s’ha fet públic pocs dies abans que se celebri el ple definitiu a l’Ajuntament en què l’alcaldessa, Ada Colau, i l’equip de govern portaran a votació de la cambra l’allargament del tramvia de Glòries a Verdaguer , malgrat que ERC ja ha anunciat que no donarà suport al projecte de Colau. L’alcaldessa va avisar a finals de la setmana passada que qui voti “no” al tramvia haurà de donar explicacions, en clara referència al grup liderat per Alfred Bosch. A diferència de l’enquesta, que pregunta per la connexió completa del tramvia, però, els grups municipals només votaran per l’allargament d’un tram.

Els districtes que es mostren més a favor del projecte del tramvia són Sant Martí, amb un 76,7 %, i Ciutat Vella, amb un 63,2 %, els dos únics districtes en què més de la majoria d’enquestats són favorables a la connexió. En canvi, on més enquestats estan contra del projecte són als districtes de les Corts (51,4 %) i Sarrià – Sant Gervasi (39,4 %).

Colau apel·la a la responsabilitat dels partits

L’alcadessa Ada Colau s’ha referit a aquesta enquesta i ha assegurat que el resultat demostra que existeix una majoria social favorable a la connexió del tramvia. Colau ha apel·lat a la responsabilitat dels partits de cara a divendres, quan s’ha de celebrar el plenari per aprovar el projecte. Creu que encara hi ha marge per a la negociació.