La Bústia Ètica és el mitjà electrònic que preserva la confidencialitat dels usuaris, on poden denunciar possibles males pràctiques a l’administració. Des que l’Oficina va començar a funcionar a ple rendiment, ara fa un any, ha rebut 280 comunicacions ciutadanes. Per posar més facilitats a l’hora de fer aquest tipus de denúncies ara s’estrenarà una línia de telèfon confidencial amb la mateixa finalitat, ha explicat el tinent d’alcalde de Transparència, Jaume Asens.

A més, s’ha iniciat un canal en què, de moment, s’han obert 23 expedients. El director de l’Oficina, Joan Llinares, reconeix que l’Ajuntament de Barcelona “té prestigi i garanties en el seu funcionament”, però la tasca de l’Oficina “permet evitar qualsevol mala pràctica, amb mecanismes que fins ara no existien”.

Comiat de Joan Llinares, director de l’Oficina per a la Transparència 

Llinares deixa l’Ajuntament de Barcelona a finals de mes, on n’és el gerent de Recursos i impulsor i director de l’Oficina per a la Transparència. Va ser un dels fitxatges estrella del govern de Colau just després d’arribar al govern, ja que Llinares tot just va deixar la direcció del Palau de la Música després de fer aflorar el cas Palau i aixecar les catifes d’aquesta institució. Ara, marxa per replicar aquest instrument de fiscalització i lluita contra la corrupció a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València.

En referència al cas Palau, Llinares ha insistit que el saqueig de la institució es va produir perquè “es va mirar cap a una altra banda” i “hi va haver permissivitat”. A més, ha declarat que des de l’Ajuntament “s’ha fet tot el que es creia que es podia fer, tenint en compte que el consistori és minoritari dins del consorci del Palau”.

Al capdavant de l’Oficina de Transparència a partir d’ara hi haurà Sílvia Vernia, funcionària de carrera a l’Ajuntament i fins ara directora d’Anàlisi de l’Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques.