L’anunci de la data i la pregunta del referèndum fet per la Generalitat ha posat de manifest els diferents punts de vista que hi ha dins del govern municipal. Els dos socis de govern a la ciutat encaren la iniciativa amb evidents diferències ideològiques. Així, des del PSC, Jaume Collboni ha assegurat que  el PSC no donarà suport a “cap actuació que estigui fora de les lleis democràtiques”. Per Collboni el govern “és plural, però no independenista”, i el PSC manté que “la solució ha d’estar dins de l’àmbit de les lleis”.

Caldrà observar si aquest posicionament sobre el referèndum tensiona la cohesió interna del govern municipal, ja que el Barcelona en Comú sí que es mostra disposada a donar suport a la iniciativa del govern català. Això sí, sempre que es compleixi una condició:  que sigui un referèndum efectiu, i “no un altre 9-N”. Com ja va avançar dimecres al ‘Bàsics’ de betevé, l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, ha insistit que si, després d’analitzar-ne els detalls quan el govern català els expliqui, consideren que té prou garanties “l’Ajuntament de Barcelona hi serà”. També ha recordat que una de les condicions necessàries perquè hi donin suport és que es preservi la seguretat jurídica dels funcionaris que participin en l’organització.

Per Pisarello, el govern del PP “és part fonamental del problema” i la seva oposició al referèndum “no és només autoritària sinó també irresponsable” perquè es tracta d’una demanda majoritària de la societat catalana. Per això, ha afegit, si el govern de Rajoy “ataca les institucions catalanes o adopta mesures repressives, estarem al costat de les institucions catalanes”.

L’alcalde accidental també ha criticat que hi hagi partits catalans donant suport a iniciatives del PP al Congrés dels Diputats. “No pot ser que tinguem partits que estan governant a Catalunya estiguin votant amb el PP en qüestions com l’habitatge i els estibadors”, ha asseverat, en referència al PDeCAT.