L’1 de gener del 2018 la Model obrirà a la ciutadania. Es podrà visitar de manera permanent i sense visita programada, ja que no serà fins al 26 de novembre que la Generalitat donarà les claus del centre a l’Ajuntament. El públic podrà conèixer el pati d’accés, el panòptic, els locutoris, la quarta galeria, i el passadís de la cinquena, i el pati de la presó.

A més, s’habilitaran espais utilitzables on es podran programar temporalment activitats a l’edifici del carrer d’Entença, la primera galeria i l’espai que ocupen les cel·les de la cinquena i els tallers. També es podrà visitar i participar de les activitats temporals que s’hi programaran mentre no comencin a agafar forma les propostes que es defineixin.

La proposta de nous usos de la Model es definirà aquest 2017

El grup impulsor del procés participatiu estarà format per entitats veïnals, de comerciants i de memòria històrica i treballarà entre el juliol i el desembre per traçar una proposta de nous usos de l’espai. L’objectiu és que a principis del 2018 ja s’hagi desenvolupat el full de ruta perquè a partir de l’any que ve es puguin demanar la redacció dels projectes i avantprojectes”.

Tot plegat actualitzarà el Pla director del 2009 que preveia construir-hi una escola bressol, un centre d’educació infantil i primària, una residència assistida i un centre de dia per a gent gran, un casal de joves, una residència d’estudiants, un espai memorial de la presó, un poliesportiu i conservar el panòptic i la majoria de galeries.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha declarat que “el que era viable el 2009 ho segueix sent avui, necessitem els equipaments”. Ha explicat que s’encarregarà un anàlisi de l’estat de l’estructura de la Model, ja que “en volem conservar el màxim possible”. El director de Model Urbà, Ton Salvadó, ha dit que l’edifici “sortosament està en bon estat físic i les possibilitats d’ús dependran dels resultats de l’anàlisi de l’estat del centre”.

A banda, partir d’aquest estiu, també s’organitzaran diverses activitats, com per exemple una exposició sobre història i memòria de la presó, que es podrà visitar del 3 de juliol al 26 de novembre sota el títol “La Model ens parla: 113 anys d’història, 13 històries”.  A més, s’hi faran sessions de treball sobre el futur  de la Model, s’hi celebraran consells de barri i s’hi faran debats acadèmics.