Els observadors internacionals que han visitat Catalunya per avaluar el referèndum de l’1 d’octubre han assegurat que “la votació ha estat obstaculitzada i interrompuda”. L’antic ministre d’Afers Exteriors eslovè ha dit que s’ha interferit en el procés democràtic català.

La delegació de diputats de diversos països formada per una trentena d’observadors internacionals han expressat la seva preocupació pels primers fets que s’estan succeint durant la celebració del referèndum de Catalunya. Al Centre Cívic Cotxeres de Sants, hi ha assistit el portaveu d’aquesta delegació i antic ministre d’Afers Exteriors d’Eslovènia Dimitrij Rupel, que ha assegurat que el principi de la jornada ha estat “molt complicat” per la interferència per part de l’Estat espanyol en el procés democràtic. “Quan he arribat al matí he vist gent optimista, preparada per votar i involucrada en un procés democràtic, però la votació ha estat obstaculitzada, interrompuda i bloquejada“, ha dit Rupel.

Els diferents integrants de la delegació han presenciat per telèfon mòbil les accions policials que han anat succeint durant el matí i han demanat desplaçar-se a les diferents escoles on s’estaven produint aquests incidents. Albert Royo, secretari general de Diplocat, ha explicat que la delegació convidada està formada per diversos equips distribuïts per diferents punts de votació a Catalunya.