El degoteig de votants ha començat un cop recuperada la connexió i, fins i tot després que s’hi requisés material del referèndum. És el cas de l’escola Mediterrània, a la Barceloneta. A l’escola Jujol, a la Vila de Gràcia, el primer votant ha sortit de les instal·lacions poc després de les 10,30 h. A l’Escola Industrial, la votació ha començat amb internet, tot i que en alguns moments els talls es repetien.

A quarts de 3 de la tarda, el portaveu del govern, Jordi Turull, ha assegurat que el 96% de les meses estaven obertes i que s’havia aconseguit estabilitzar el sistema informàtic. Això ha coincidit amb l’hora de dinar, de manera que el ritme de la votació ha millorat als col·legis.

Segons ha denunciat Escoles Obertes, la Guàrdia Civil ha intentat tallar la connexió des de primera hora i per això demanen als ciutadans que portin mòbils i carregadors als col·legis.

En la primera roda de premsa, el portaveu del govern, Jordi Turulll, ha recordat les dificultats dels últims dies en el sistema tecnològic de la Generalitat, que ha estat “atacat per múltiples vies”, amb requeriments de Google, caigudes d’internet i talls del sistema de telecomunicacions. Turull ha recordat que en els últims dies s’han censurat més de 140 pàgines web, s’han tancat servidors i s’ha exigit a companyies que els seus clients catalans no poguessin veure certes pàgines.