L’eurodiputat unionista escocès Ian Duncan ha estat l’encarregat de llegir, al centre de premsa, la declaració elaborada pels vuit diputats. Tal i com Duncan ha explicat aquesta tarda a BTV, al llarg de la jornada han detectat un “sentiment positiu i poca sensació d’intimidació”. Els observadors han subratllat que la jornada d’avui ha estat única, que la participació ha funcionat de forma totalment transparent i que el procés s’ha conduït amb èxit en aquestes “extraordinàries circumstàncies”. Els observadors també han dit que esperen que Catalunya pugui acabar celebrant una consulta sense les dificultats que ha hagut de patir avui.

A Barcelona, la delegació internacional ha estat constituïda per tres observadors: l’eurodiputat suec pels Verds europeus Valter Mutt, el diputat alemany de la regió de Rin del Nord-Westfàlia pel partit socialdemòcrata Felix von Gruenberg, i l’eurodiputat escocès pel partit conservador Ian Duncan.

Fins a les 18 h de la tarda han visitat 10 punts de participació dels 12 locals previstos i, en cadascun dels locals, han parlat amb diferents voluntaris. Des de l’Institut Rambla Prim del barri del Besòs, l’eurodiputat unionista escocès Ian Duncan ha explicat que s’han comprovat diversos aspectes: el procediment tècnic, la verificació del vot, l’assignació de les meses així com el funcionament dels ordinadors. Segons Duncan, el procés “segueix el patró habitual d’altres comeses electorals” i, com a testimoni de la jornada, s’ha mostrat confiat en el desenvolupament de la jornada durant la qual ha detectat un “sentiment positiu i poca sensació d’intimidació”.

Convidats pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya de la Generalitat (Diplocat), la delegació -integrada per quatre eurodiputats, dos diputats estatals i dos regionals de països- plasmarà les conclusions del 9-N en un document a la finalització de la jornada. A tot Catalunya, els observadors han visitat més de 30 punts de votació per jutjar la transparència del procés.