ARTUR MAS, president de la Generalitat "Catalunya un cop més ha demostrat que es vol governar ella mateixa. I el segon missatge de cara a l'Estat. Volem decidir i ho hem demostrat, el nostre futur polític. I som prou grans per fer-ho Totes les nacions tenen dret a decidir el seu futur, i avui la lliçó de democràcia que ha donat Catalunya reforça aquest dret natural que tenen totes les nacions.. I que els estat democràtics madurs respecten." "Perquè se'ns ajudi, en algun moment algun moment haurem de traslladar aquesta causa més enllà del que és l'estat espanyol."

El president Artur Mas ha assenyalat que Catalunya és una “minoria dins d’Espanya” i ha demanat ajuda “al món, els mitjans i governs democràtics que ens ajudin a defensar la democràcia”. En anglès i francès, Mas ha fet una crida a la comunitat internacional per “defensar la democràcia i la llibertat”, i ha dit que “som una nació” i que volem decidir el nostre futur “pacíficament, lliurement i democràticament”, procurant pel “bé del conjunt”.

“Lliçó de democràcia”

Les primeres paraules d‘Artur Mas han anat dirigides als més de 40.000 voluntaris que han fet possible el procés participatiu del 9-N. Mas ha dit que, gràcies a la “seva generositat i sentiment de país”, la jornada del 9-N ha estat un èxit” i s’ha pogut “transmetre un missatge positiu de portes endins i portes enfora”. En segon lloc, ha destacat el civisme de la jornada i ha assenyalat la importància de treballar conjuntament institucions, entitats socials i ciutadans. Ha recordat que el procés s’ha fet “en condicions dures”, un aspecte que demostra també que “quan avancem junts avancem més i millor”.

La jornada ha estat un “èxit total”, ha dit Mas, gràcies als “més de dos milions de persones que s’han desplaçat, han fet cues, han participat i han votat”. Mas també ha volgut destacar que el 9-N ha estat una “lliçó de democràcia” i ha suposat “un pas de gegant perquè Catalunya pugui decidir en algun moment i amb totes les garanties el futur del país”.

A Madrid hi ha “miopia política i intolerància”

El president també ha aprofitat per llançar un missatge a l’Estat espanyol. Mas ha afirmat que “Catalunya ha demostrat un cop més que es vol governar ella mateixa”, una aspiració que, segons Mas, és “compatible amb la construcció política d’una Europa més forta”. Mas ha lamentat les reaccions de Madrid, que ha qualificat de “miopia política i intolerància” i ha dit que els “estats democràtics i madurs respecten aquest dret”.

El president de la Generalitat ha arribat a les 22.35 h a la sala de premsa, acompanyat de la seva dona, Helena Rakosnik. Deu minuts després, des el Pavelló d’Itàlia de la Fira de Barcelona, ha comparegut juntament amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, per fer una valoració de la jornada en català, castellà, anglès i francès.