Vot per a la millora econòmica

Amb la música dels valencians Obrint Pas sonant de fons des d’algun mòbil de la sala, la veïna de Vallbona Maria Carmen Amaya ha emès el seu vot. Papereta en mà, marcada amb el “sí-no”, Amaya ha denunciat que vota per “arreglar les coses, perquè estem més penjats que les peres, tanta misèria i tanta mendicitat”. Gitana catalana, ha afirmat que vol que Catalunya es mantingui a l’Estat espanyol, ha reclamat “més llibertat i democràcia que la que hi havia en temps de Franco” i ha explicat que vota per “millorar econòmicament”, per tenir més ingressos en polítiques públiques i d’habitatge.

Carme Rabasseda Miró, de 73 anys i veïna de Vallbona, ha arribat al punt de participació a la tarda amb una idea molt clara: “voto per tots els que vénen i perquè hi hagi llibertat”, ha afirmat. Visiblement emocionada, la filla de la Carme ha explicat que participava amb la intenció que “s’arregli la situació econòmica” que ofega molts veïns d’aquests barris.

En un discurs que apel·lava a la responsabilitat, la jove Marta Ortiz ha dit que ha vingut a votar “perquè és un dret i una obligació dels ciutadans”, més encara -ha afirmat- en l’actual situació de corrupció que hi ha en la política. Omar González, nascut a Cantàbria i veí del barri, ha volgut tornar al local de votació a la tarda amb la seva filla de 20 mesos, la Mia, per retratar-la al costat de l’urna: “és un dia important i vull que tingui un record”, ha explicat. González, amb 25 anys, ha explicat que al matí no ha pogut votar perquè al DNI hi consta la seva antiga adreça de Cantàbria, i ha dit que ja ha recollit la papereta i votarà dilluns al Palau Robert “per la llibertat d’expressió”.

Més participació que en la jornada europea

Abans de les 18 h, a l’Escola Ciutat Comtal, els voluntaris han arrencat amb aplaudiments quan s’ha arribat a la xifra de 300 votants, una dada que s’apropa a la participació de les darreres eleccions europees, de 315 votants. La coordinadora del punt de participació, Maria Pilar Miralbès, ha destacat que el perfil de votant que s’ha apropat a l’escola és molt transversal: “gent de totes les edats, persones grans i d’altres de molt joves, comunitaris i també força extracomunitaris”.

El Miquel Àngel, veí de Vallbona, s’ha mostrat sorprès per l’alta participació, ja que, segons afirma, “Vallbona és un barri que sovint viu al marge d’aquests processos” i que no s’implica gaire en les jornades electorals. En una línia similar parlava Jaume Pera, veí de Ciutat Meridiana, que ha arribat de bon matí al centre per dur cafè i menjar als voluntaris. Pera ha explicat que, tradicionalment, “els moviments socials de Vallbona i Ciutat Meridiana són unionistes” i ha confessat la seva alegria per la resposta del veïnat: “me’n vaig molt il·lusionat perquè la gent és conscient que vol votar, ha vingut i ha donat una resposta rotunda”.