És el moment en què s'ha tancat l'escola l'Arenal de Llevant. Pocs minuts després de les vuit. A dins, explosió d'alegria... Un cop s'han tancat les portes ha arribat el moment en què els voluntaris han votat. Després ha començat el recompte. La jornada, per ells i per tots els voluntaris dels 149 punts de votació de la ciutat, ha estat pràcticament maratoniana. Durant la tarda la tònica general ha estat la tranquil·litat, tot i que el degoteig de persones ha estat constant. RAMON CERVELLÓ, vocal de mesa Alguns han arribat gairebé al darrer minut. A banda de les paperetes i el DNI, a les mans també molts mòbils. Han estat moltíssims els que han volgut tenir una imatge per al record. Les cues han estat una altra de les imatges del dia, sobretot al matí, i en punts molt diversos de la ciutat: l'Eixample, les Corts, el Poblenou... I en algun cas, com aquest, hem necessitat més de tres minuts de tràveling per resseguir-la sencera. Entre els cinc milions i mig de catalans que podien participar en aquest procés, per a alguns el fet de votar és una estrena: per als joves de més de 16 anys i també per a molts immigrants. La jornada ha estat llarga i els voluntaris han estat els més matiners, però no els únics que s'han llevat aviat. Alguns barcelonins han arribat una hora abans d'obrir els punts de participació. L'expectació era màxima. Un exemple, l'Institut Jaume Balmes: en entrar la primera participant ha estat rebuda entre aplaudiments.

Les dades del segon avanç de participació han confirmat que entre les 13 i les 18 h a la ciutat hi havien votat 190.335 barcelonins, un percentatge inferior als 243.556 que ho han fet entre les 9 i les 13 h.  Així, entre les tres i les cinc de la tarda, les escoles han notat una davallada de l’afluència de gent a les cues. És el cas de l’Escola Cervantes, de Ciutat Vella, que a dos quarts de cinc de la tarda presentava una imatge pràcticament buida. Tot i que en menor mesura, els voluntaris de les taules de La Salle Comtal, a Ciutat Vella, seguien rebent votants.

Al carrer de Campoamor, al districte d’Horta-Guinardó, l’accés a l’escola de Santa Caterina de Siena presentava aquest aspecte.

Al Centre Educatiu Montseny-Poblenou, fins les 18 h, havien votat 3.748 persones en les 13 meses que s’han disposat. Durant tot el dia, ha estat un degoteig constant de participants que han donat feina als 45 voluntaris, els quals han vetllat pel bon funcionament del centre. Alguns del votants i veïns del barri han portat dinar i berenar per fer passar millor les hores als voluntaris.

La presència de les delegacions internacionals ha estat constant al llarg de la tarda. És el cas de l’Institut Rambla Prim, del carrer de Cristóbal de Moura, que ha rebut la visita d’una delegació internacional de diputats europeus de Suècia, el Regne Unit i Alemanya.

Els centres de participació han tancat, però la feina dels voluntaris que formen part de les meses no ha acabat. S’ha iniciat el recompte de paperetes i s’ha aixecat acta de tot el que s’ha votat a cada mesa. A Barcelona ciutat, la jornada de participació ciutadana s’ha desenvolupat sense incidents destacables, a excepció de tres centres, que, a primera hora del matí, tenien silicona als panys.