El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat l’obertura d’un expedient al candidat d’ERC, Oriol Junqueras, i un altre al número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, per utilitzar suposadament les comunicacions familiars o les permeses amb els seus advocats des de la presó per difondre missatges polítics.

Institucions Penitenciàries ha obert els expedients de forma preventiva. En el cas d‘Oriol Junqueras, aquest dilluns s’ha emès una entrevista telefònica a RAC1 en què ha assegurat que es troba engarjolat perquè “hem demostrat que donem la cara”.

Per la seva banda, Jordi Sànchez va gravar un missatge telefònic que va ser emès en l’acte central de la candidatura Junts per Catalunya, amb el qual va demanar suport a la llista. Un cop emès l’àudio, es va escorcollar la seva cel·la per tractar de trobar un telèfon mòbil. El seu advocat, Jordi Pina, ha explicat que no es va trobar cap dispositiu, ja que no el tenia. Segons  el lletrat, el número dos de Junts per Catalunya va gravar el missatge el 3 de desembre i justifica la conducta de Sànchez perquè “en l’auto del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, s’indica literalment que Jordi Sánchez no té completament anul·lada la seva capacitat de dirigir-se a l’electorat“. A més, des d’aquest dilluns se li ha denegat la visita de la número 31 de la llista, Nuria Guillaumes.

Ara, Junqueras y Sànchez poden presentar al·legacions per justificar la seva conducta.