La unilateralitat

Si hi ha un concepte que s’ha repetit durant aquesta campanya i que han mencionat gairebé tots els candidats, aquest és la unilateralitat. En parla la CUP —per qui la unilateralitat és l’única sortida de Catalunya, entesa com a desobediència—, però també ERC i el PSC. Els republicans diuen que prioritzen el diàleg, però que recuperaran la via unilateral si l’Estat no s’avé a negociar. Els socialistes afirmen que si els independentistes opten per aquesta via, entendrien que es tornés a aplicar l’article 155 de la Constitució. Fins i tot, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha parlat d’unilateraliat, tot i que fos per deixar clar “que desconec què significa”.

La costura polèmica

Una altra idea repetida aquesta campanya ha estat la de “recosir Catalunya”. L’han utilitzada candidats, a priori, allunyats en els seus programes,  això sí, fora del bloc independentista.  Xavier García Albiol, del PP, ha assegurat en diverses ocasions que aquestes eleccions permetran “recosir Catalunya” o “cosir les ferides” de la societat catalana. També vol agafar fil i agulla el candidat de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech, que  ha afirmat tenir la clauper desbloquejar la situació i “recosir Catalunya”.

L’expressió ha acabat també amb polèmica després que l’expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, digués en un míting del PSC que abans de cosir les ferides cal desinfectar-les. Unes paraules que han irritat gairebé tots els partits, excepte Cs i PP, i que li han valgut retrets.

 La “gent normal”

També hi ha coincidència en la intenció de representar la gent normal. S’ho atribueixen tant el PP com Ciutadans. Abans d’entrar oficialment en campanya, Xavier García Albiol ja va ser polèmic per assegurar, en un acte dels populars a Cerdanyola, que s’hauria de tancar TV3 i “tornar-la a obrir amb gent normal”. De fet, García Albiol ja va usar aquesta expressió en la campanya per les eleccions del 27-S del 2015, quan també va ser candidat.

L’altre partit que s’atribueix la representació de “la gent normal” és Ciutadans. La candidata, Inés Arrimadas ho ha dit en diverses ocasions aquesta campanya.

“Ciutadans és Aznar”

Precisament per definir Ciutadans, dos partits han utilitzat la mateixa expressió.  L’exdiputat de la CUP David Fernàndez va assegurar que Ciutadans és la marca blanca d’Aznar . L’endemà mateix, el candidat dels comuns, Xavier Domènech, va dir que si Inés Arrimadas, la candidata de Cs, guanyés, seria la derrota de tots els catalans i la victòria, només, de José María Aznar.

Un govern amb Arrimadas, Iceta i Albiol

Més enllà dels discursos, alguns candidats també coincideixen a l’hora d’imaginar-se com serà la Catalunya posterior al 21-D. Amb els pactes postelectorals com a rerefons, tant Junts per Catalunya, com ERC, com el líder de Podem, Pablo Iglesias han coincidit en el disseny del govern si guanya el que anomenen “el bloc del 155” amb Inés Arrimadas com a presidenta, Miquel Iceta com a vicepresident i Xavier García Albiol com a conseller.