Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana

(ACN/Redacció) El Govern espanyol, de nou, tanca la porta per ara a un traspàs de la prefectura de la Policia Nacional de la via Laietana. Aquesta reivindicació té el suport del govern de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, i a més era una de les peticions d’ERC abans de començar a negociar els pressupostos generals de l’Estat. Ara, el Ministeri de l’Interior ha tornat a donar el seu “no” frontal, tot i que l’executiu central va deixar oberta a aquesta possibilitat el 2019.

El ministre Fernando Grande-Marlaska ja va assegurar al Congrés dels Diputats que la feina diària dels agents ja “resignifica” democràticament la comissaria. En qualsevol cas, l’executiu central no descarta que la comissaria acabi combinant en un futur activitat policial i espai memorial.

L’executiu central també rebutja de moment un traspàs de les vies i infraestructures de Renfe, que són propietat d’Adif. És el que ja va apuntar la ministra Raquel Sánchez aquesta setmana a les Corts: una cosa és el servei i el finançament, que és el que es negocia ara, i una altra les infraestructures. Segons aquestes fonts, el fet que les vies siguin utilitzades per altres serveis de llarg distància i mercaderies impossibilita que es pugui fer la transferència en el marc legal vigent.

La Moncloa es nega a “blindar” el català, per ara

El blindatge del català a la llei audiovisual era una altra de les qüestions que ERC havia posat sobre la taula per negociar els comptes estatals, però La Moncloa també ho tomba. Diverses fonts han explicat que veuen impossible assolir una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos estatals, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre i on l’executiu de Pedro Sánchez necessitarà els vots dels republicans.

Els ministeris eviten per ara fer cap cessió que permeti aplanar el camí dels suports d’ERC als pressupostos generals de l’estat. Els 13 vots dels republicans són crucials i Gabriel Rufián va recordar aquesta setmana que un cop eliminat Cs de l’equació “agradi o no” l’acord passa per ERC.