El destí final de la comissaria de la via Laietana torna a estar sobre la taula. A les paraules del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que no creia necessari traslladar la comissaria de lloc, ara s’hi afegeix la veu del ministre de Memòria Històrica, Félix Bolaños. Bolaños s’ha mostrat una mica més sensible amb la situació de la comissaria de la Policia Nacional i si bé no preveu, en cap cas, que s’hagi de traslladar, no tanca la porta a crear un espai de memòria sobre la repressió franquista.

Una lluita que ve de lluny

No és la primera vegada que el Govern espanyol rebutja un possible trasllat de la comissaria. A l’abril el mateix Marlaska ja s’havia pronunciat en contra del tancament després que ERC li preguntés sobre aquesta qüestió.

Una de les primeres fites aconseguides va ser ara fa quatre anys, el 2017, quan una comissió del Congrés va aprovar una proposició no de llei per traslladar la comissaria de la via Laietana. Fins i tot el consistori barceloní ja va donar per fet el trasllat de l’activitat policial a finals de novembre del 2019.

Les entitats per la memòria històrica no defalleixen

Les associacions en favor de la memòria històrica asseguren que seguiran lluitant pel cessament de tota activitat policial a la comissaria. Ja es va fer un primer pas en aquest sentit amb la inauguració d’una placa commemorativa just davant de l’edifici, que explica les tortures que hi aplicava la VI Brigada Regional d’Informació Social de Franco.

Per Carles Vallejo, president de l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme, l’existència de la comissaria del número 43 de la via Laietana és un forat negre per a la història i la memòria de la ciutat. Segons Vallejo, l’ombra del franquisme i les tortures que projecta l’edifici no fan cap bé a la imatge de la policia democràtica actual.

Per Vallejo, l’oposició d’alguns ministeris del Govern espanyol actual al tancament de la comissaria respon a la pressió d’alguns sindicats policials. Segons ell, en l’àmbit operatiu, l’activitat policial que ara s’està desenvolupant es podria realitzar sense problemes en altres dependències.