comissaria via Laietana

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, descarta traslladar ara per ara la prefectura de la Policia Nacional de la via Laietana a un altre indret de Barcelona. “No veiem motius operatius per fer-ho”, ha dit el dirigent socialista, preguntat per ERC sobre aquesta qüestió. En la seva intervenció en la sessió de control al Senat d’aquest dimarts, Grande-Marlaska ha explicat que el Govern espanyol “no privarà la societat catalana” que els agents de la policia espanyola treballin en unes “infraestructures adequades”.

ERC demana reconvertir aquest edifici en un museu “memorial, documental i arxivístic” que recordi la repressió franquista que va patir Catalunya, una opció que va rebre el vistiplau del govern a Barcelona, inclòs el PSC, a finals del 2019. De fet, l’Ajuntament ja donava per fet el trasllat, després que l’executiu central deixés la porta oberta a localitzar un “millor assentament” per a la policia espanyola. Però el Ministeri de l’Interior manté la negativa a abandonar el número 43 de la via Laietana.

Barcelona ja té espais memorials, recorda Interior

Grande-Marlaska ha volgut recordar que a Barcelona ja hi ha diversos espais memorials sobre el franquisme. N’ha posat com a exemples el Memorial Democràtic de Catalunya, a Ciutat Vella, o el centre de documentació de la Biblioteca del Pavelló de la República i el MUHBA Turó de la Rovira, aquests dos a Horta-Guinardó.

El titular d’Interior a Espanya considera que “una de les resignificacions més importants” per a l’edifici de la via Laietana és que la Policia Nacional “vesteixi els valors constitucionals” en aquest edifici. Alhora, ha insistit que els “criteris operatius” són els que han de fer guiar actuacions del ministeri com el trasllat de la prefectura. ERC ha lamentat la negativa de l’executiu central i pregunta a Grande-Marlaska si, 46 anys després de la mort del dictador Francisco Franco, no és moment per “cultivar la memòria democràtica”.