El 29 de novembre, diverses entitats van enviar aquesta carta a l’Ajuntament criticant que “no mereixen aquest reconeixement públic els qui van aprofitar les dècades de govern il·legal del general Franco per fer una carrera política fonamentada en l’adhesió incondicional a les atrocitats del feixisme”. Entre les entitats hi ha la FAVB, l’Assemblea Nacional Catalana de diversos districtes, Òmnium Cultural de Sants o els Castellers del Poble-Sec.

El regidor del districte de Sants-Montjuïc ha respost la missiva afirmant que “som conscients del desacord que hi ha al voltant d’aquesta qüestió entre una bona part de la ciutadania i les entitats, especialment de Sants-Montjuïc”. Per això, la carta acaba dient que “aquest districte, no procedirà a fer un canvi de nom que no gaudeix actualment del mínim consens”.

La peripècia d’un nom

La Fundació Sport Cultura Barcelona va proposar, el novembre de 2012, dedicar una avinguda a Samaranch. A l’abril del 2013, Xavier Trias va afirmar que Barcelona està “a punt” d’aprovar un carrer per a Joan Antoni Samaranch al costat de l’Estadi Olímpic. Al juliol, l’Ajuntament va començar els tràmits per dedicar un carrer a Samaranch i, després, la Ponència de Nomenclàtor va aprovar la proposta.

Una decisió que l’alcalde, Xavier Trias va defensar que tingués un carrer al seu nom perquè, “té una gran lògica perquè és una de les persones més importants que ha tingut Barcelona en els últims 50 anys”. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, per contra, va rebutjar la decisió pel passat franquista de Samaranch.