"Nosaltres diem que la democràcia no és votar allò que aquells que manen volen que votem cada quatre anys, sinó que la democràcia s'exerceix cada dia." "Tots d'alguna manera teníem la inquietud, ens havíem quedat amb les ganes de traslladar aquest bloqueig polític a la societat. Buscar la manera per tal que la societat pugui opinar i posicionar-se." "Les lluites ciutadanes estan sent 'de facto' una institució democràtica que ens recorda que tenim capacitat d'autogovernar-nos perquè tenim una capacitat d'entendre la realitat." "Amb aquestes eines no inventem res, el que sí que inventem és el país que les pugui fer servir perquè fins ara ens han privat d'aquest ús." "Que la gent es cregui que pot i ha de decidir el seu destí i lluitar. Segurament es començaran a canviar les coses i encara que sigui un procés lent, val la pena. Es l'únic que val la pena."

Aquest matí els promotors d’aquesta convocatòria popular han presentat la campanya al recinte fabril de Can Batlló. El multireferèndum està gestionat per diverses associacions i plataformes, com la d’Afectats per la Hipoteca, Parlament Ciutadà, Pirates de Catalunya o Aigua és Vida. La intenció de tots aquests moviments socials és aconseguir “una democràcia menys intermediada pels polítics i un sistema de presa de decisions més directe”.

Les qüestions que se sotmetran a referèndum són el control públic de la gestió de l’aigua i l’energia, el deute i el finançament, els cultius transgènics i el dret a referèndum vinculant de les iniciatives legislatives populars. Els organitzadors es mostren oberts a incloure alguna pregunta de caràcter local en funció dels territoris que ho demanin.

Això es podrà fer durant la campanya que durarà prop d’un mes i mig amb xerrades, debats i assemblees. Per això, el multireferèndum també necessitarà suport econòmic. El col·lectiu ha habilitat un sistema de micromecenatge a través de la plataforma Goteo. Paral·lelament, els promotors també demanen la col·laboració de ciutadans per crear grups als pobles, barris o comarques i així difondre la iniciativa.

El vot electrònic engegarà el 23 d’abril i s’hi podrà participar fins al 25 de maig, quan es farà la votació presencial. Les persones majors de 16 anys i residents a Catalunya són les que podran col·laborar en aquest projecte que pretén ser una eina de futur. “Aquesta convocatòria és una primera onada i volem que aquest esforç s’aprofiti per seguir abordant les problemàtiques que interessen la ciutadania”, ha explicat Gerard Batalla, promotor del multireferèndum.