Els fets sobre els quals s’han obert diligències van passar el 2010, quan el gerent actual de Medi Ambient, Roman Llagostera, va intervenir en l’elaboració d’un concurs públic de manteniment de les fonts en qualitat de director del cicle de l’aigua de l’Ajuntament, llavors sota el govern del PSC i ICV-EUiA. L’empresa que va acabar guanyant el concurs va ser Aquagest, una companyia on Llagostera havia treballat anteriorment.

L’Ajuntament de Barcelona va informar que considerava que “el contracte de manteniment de les fonts s’havia resolt de manera correcta i ajustada a la legislació” i que cap dels implicats no havia denunciat el procés. La investigació d’Antifrau podria venir determinada per la denúncia interna d’un funcionari. L’Ajuntament assegura que Llagostera es va apartar voluntàriament del procés quan va veure “una possible concurrència d’interessos amb una de les empreses que optaven al contracte”.

Responsabilitat d’ICV-EUiA

L’adjudicació va ser acordada per la Comissió de Sostenibilitat, Serveis Urbans i Medi Ambient del 17 de febrer de 2010, amb els vots favorables de PSC, ICV-EUiA i ERC, a proposta de la tinenta d’alcalde Imma Mayol. El concurs es va adjudicar a dues empreses, a la UTE AGBAR-ACSA-AQUAGEST (per un import de 9.577.097,08 euros) i a Fomento de Construcciones y Contratas, SA (per un import de 6.675.674,24 euros).

Arran de la denúncia interna, els Serveis Jurídics de l’Ajuntament van elaborar un informe en què argumentaven que la presència de Llagostera a l’inici del procés “no era suficient per comportar la invalidesa de l’adjudicació del contracte de fonts”. Conclou que a partir de la seva actuació no es pot presumir que perseguís una finalitat diferent de “la d’adjudicar el contracte a l’oferta econòmicament més avantatjosa”.