El pla preveu la suspensió de llicències d’establiments emblemàtics durant un any. L’Ajuntament ho considera un marge suficient per poder consensuar unes mesures més definitives. Segons Blasi, el pla vol preservar la identitat del comerç singular per fer de Barcelona un referent com a ciutat atesa la fi de la moratòria de la Llei d’arrendaments urbans (LAU), que s’acabarà l’1 de gener de 2015. El pla neix del compromís de l’alcalde, Xavier Trias, durant el plenari del gener de 2014 a petició d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat).

Blasi ha anunciat que s’elaborarà una enquesta detallada que censarà aquest tipus d’establiments i que estarà enllestida en el termini màxim d’un mes. Un cop elaborat el cens d’establiments emblemàtics, l’Ajuntament aplicarà la suspensió de llicències i ho comunicarà a la propietat i als responsables del comerç. En el període de suspensió es crearà una comissió tècnica en què participaran els agents implicats que elaborarà un pla especial de protecció de la façana, l’interior i l’activitat, per tal de protegir l’establiment com a bé cultural.

La intenció és posar en marxa un servei d’atenció integral als establiments emblemàtics i facilitar-los l’accés a les ajudes econòmiques a través de Paisatge Urbà. “No vol dir que no hi haurà comerços emblemàtics que acabin tancant. El que estem fent és posar eines sobre la taula”, ha dit Blasi.

Arriba tard, segons l’oposició

Sara Jaurrieta (PSC) ha recordat que el tema del comerç emblemàtic està sobre la taula des de 2011 i acusa l’equip de govern de no saber cap on va i d’anar fent tombs. Jaurrieta creu que l’anunci de la suspensió de llicències per al març de 2014 deixa un marge d’unes setmanes “en què es poden revocar llicències de comerços emblemàtics”. Els socialistes consideren una errada que encara no s’hagi elaborat el catàleg d’establiments i troben a faltar la protecció del binomi entre l’edifici i l’activitat. Jaurrieta creu que el pla té bones intencions però “no concreta el que es farà”, tot i que es parla molt de la promoció i els actes públics. La regidora socialista ha tancat la intervenció agraint a les botigues emblemàtiques que hagin conservat unes maneres de fer i d’entendre el comerç que han configurat la ciutat al llarg dels segles.

Javier Mulleras (PP) s’ha mostrat a favor d’ajudar els establiments emblemàtics, però “en contra de la demagògia”. Ha constatat que la primera proposició proteccionista la va fer el seu grup el març de 2011. “Des de llavors no s’ha fet res”, ha dit. Mulleras creu que la mesura arriba tard i que el govern municipal no ha actuat mentre s’han anat tancant diversos comerços. El PP diu que la resposta de l’Ajuntament sempre ha estat “que no es podia fer res” i de sobte presenta “una mesura de govern de 26 fulls”. Mulleras creu que la pressió mediàtica ha acabat forçant la presentació del pla: “Tres portades d’un diari barceloní han pogut més que tota la feina de l’oposició durant anys”, ha dit. Els populars han demanat que el pla no sigui un pedaç. “Haurien de ser molt més ambiciosos i el pla hauria de ser molt més definitiu”, ha dit.

Isabel Ribas (ICV-EUiA) ha dit que es tracta d’una mesura molt esperada però que arriba amb retard. Ha coincidit amb el PSC que és urgent l’aplicació de la suspensió de llicències, “que no sigui que en aquest temps hàgim de lamentar-nos de perdre’n més pel camí”. ICV-EUiA vol que el pla protegeixi l’activitat completa del comerç i creu que l’Ajuntament ja tenia plans d’usos perfectament aplicables per protegir l’activitat econòmica. Segons els ecosocialistes el pla hauria de protegir la singularitat i evitar “que Barcelona s’ompli de franquícies”. Ribas ha lamentat que s’ha estat dos anys i mig treballant en una comissió “en què ens ha faltat la pressió mediàtica que ha exercit ‘La Vanguardia'” i ha demanat calendari, fixació de recursos i un pressupost orientatiu.

Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) considera que Blasi ha presentat un bon informe i que l’Ajuntament té el problema acotat en 272 establiments emblemàtics o destacats a la ciutat. “Barcelona té un pressupost anual de 2.500 milions d’euros i hem de poder resoldre un problema angoixant per a 272 famílies. Podem resoldre aquest problema”. Portabella ha fet una encesa defensa dels comerços emblemàtics i ha assegurat que la seva protecció implica defensar un model de ciutat determinat. “Si no conservem els establiments emblemàtics ens podem convertir en una ciutat sense identitat ni personalitat; una ciutat anodina que no té punts de referència ni als barris ni als districtes”, ha dit. El republicà ha posat d’exemple la protecció del comerç emblemàtic que han fet París o Roma, i ha dit que aquesta protecció “serà fonamental per saber com quedarà la ciutat dissenyada de cara a les properes dècades”.