José Manuel Maza es trobava a l’Argentina per participar a  l’Assemblea de Ministeris Públics Iberoamericans, que s’està celebrant aquests dies. Maza va començar a trobar-se malament mentre participava en aquest fòrum. La fiscalia, en un comunicat, assegura que va desenvolupar les seves funcions amb “total entrega i dedicació, al servei de l’estat de dret i en defensa de la legalitat i interès social”.

Per la seva banda, el Govern espanyol, a través d’un comunicat, defineix Maza com a “extraordinari jurista” i asseguren també que va dur a terme les seva tasca amb “una admirable excel·lència professional”, i fa un especial incís en què “la seva feina mereix un major reconeixement per la seva entrega en els moments de dificultat que el nostre país ha viscut en els últims temps”.

Quan s’ha conegut la mort del fiscal han expressat el seu condol el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de Justícia, Rafael Català.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha fet arribar les seves condolences a la família del fiscal i ha afirmat que amb la mort de José Manuel Maza “no només perdem un extraordinari fiscal general de l’Estat, sinó també un insigne jurista i servidor públic”. Rajoy afegeix que durant la seva carrera “va deixar constància de la seva independència i serè rigor doctrinal”.

Menys d’un any com a fiscal general de l’Estat

Feia menys d’un any que havia estat nomenat fiscal general de l’Estat i ha estat el responsable de les querelles per sedició, rebel·lió i malversació contra els membres del govern i Puigdemont, que han acabat amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Dolors Bassa i Joaquim Forn empresonats.

Maza també ha estat el fiscal que va interposar querelles per sedició i rebel·lió contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la Mesa. Fa poc més d’un mes José Manuel Maza també va presentar querella contra els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que també han acabat engarjolats preventivament.

El mes de maig d’aquest any el Congrés dels Diputats va reprovar Maza, i també el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, arran de la investigació del cas Lezo, per presumpte corrupció del PP de Madrid a través del desviament de diner públic. Pel mateix cas, l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ja va ingressar a presó.

Abans de ser fiscal general de l’Estat, Maza, com a magistrat del Tribunal Suprem, va defensar la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón per obrir una causa que investigués els crims del franquisme, va votar en contra de deixar en llibertat l’etarra Ignacio Pujana per l’anul·lació de la Doctrina Parot i va ser el ponent de la decisió d’arxivar la querella de Manos Limpias en contra dels líders de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, per finançament il·legal amb fonts procedents de l’Iran.